Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Guest Editor:
cecapitalcontrols000_par8213902.jpg
Αθήνα, 28 Ιουνίου 2015. [Aris Messinis/AFP]

Μικρή ιστορία των ελληνικών capital controls

Η κίνηση της κυβέρνησης να άρει τους κεφαλαιακούς περιορισμούς δείχνει ότι πιστεύει στις δυνάμεις της, στην πολιτική της και στο οικονομικό της πρόγραμμα. Κι αυτό παρά το γεγονός πως οι τράπεζες, αν και έχουν βελτιώσει τη θέση τους, βρίσκονται ακόμα μακριά από το να χαρακτηριστούν υγιείς.
Αθήνα, 28 Ιουνίου 2015. [Aris Messinis/AFP]

Η απόφαση για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών μετά από τέσσερα χρόνια σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία. Αν και υπήρξαν σταδιακά αρκετές ελαφρύνσεις των περιορισμών τα τελευταία χρόνια, οι βασικοί περιορισμοί στις αναλήψεις επιβίωσαν μέχρι σήμερα.

Η κίνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να άρει τους περιορισμούς δείχνει ότι πιστεύει στις δυνάμεις της, στην πολιτική της και στο οικονομικό της πρόγραμμα. Και αυτό παρά το γεγονός πως οι τράπεζες, αν και έχουν βελτιώσει τη θέση τους, βρίσκονται ακόμα μακριά από το να χαρακτηριστούν υγιείς. Ο τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση, όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για το μέλλον της χώρας.

Όμως όσον αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Για παράδειγμα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δεν δανείζεται πλέον –από τον Ιούλιο του 2018– χαρτονομίσματα από άλλες τράπεζες του ευρωσυστήματος, για να τα θέσει σε κυκλοφορία.

Image
chartkoutras.png

Αξίζει να κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις αιτίες που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των περιορισμών. Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων αποτελεί σημαντικό μέρος των συνθηκών (άρθρο 63) της ΕΕ και οποιοσδήποτε περιορισμός

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη