Η ζωή, ο θάνατος και η ζωή του Γιάννη Χρήστου

Αν ο πολιτισμός, η τέχνη, δεν είναι παρά ένας τρόπος να δούμε και να κατανοήσουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας, τότε ο Γιάννης Χρήστου μάς πρόσφερε τα εργαλεία για την κατάδυση και τη γνωριμία με το πιο ανεξερεύνητο δωμάτιο της ανθρώπινης ψυχής. Tο inside story συνομιλεί με ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στον ίδιο ή το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη που παραμένει άγνωστος μισό αιώνα μετά τον τραγικό θάνατό του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
17
'
Λεπτομέρεια από την παρτιτούρα του έργου «Η Κυρία με τη Στρυχνίνη» για γυναίκα σολίστα βιόλας, 5 ηθοποιούς, οργανικό σύνολο, μαγνητοταινίες, διάφορα ηχητικά αντικείμενα και ένα κόκκινο πανί, 1967.

Γιατί γράφω για τον Χρήστου; Έχουν ήδη γραφτεί αρκετά. Γιατί να γράφει κανείς για κάποιον που δεν γνώρισε ποτέ; Ίσως γιατί οι άνθρωποι που μας είναι πολύ σημαντικοί, στους οποίους επιτρέψαμε –έστω μέσα από το έργο τους– να μας ανοίξουν διάπλατα και με κάποιον τρόπο να κάμψουν τις αντιστάσεις μας, δεν παύουν ποτέ να μας στοιχειώνουν, να μας θέτουν ερωτήματα, ακόμη και να μας καταδιώκουν, σίγουρα όμως να μας οδηγούν, αν κι όχι πάντα σε γνωστή κατεύθυνση.

Καταπιάνομαι με τον Γιάννη Χρήστου πολύ λιγότερο ως δημοσιογράφος, και πολύ περισσότερο ως κάποια που από μια ανεπαίσθητη σύμπτωση κάποτε διασταυρώθηκε με τα αινιγματικά έργα του. Από τότε που άρχισα να ψάχνω με κυνηγούν οι συμπτώσεις, πέφτω συνεχώς «πάνω του», σαν κάτι να μου γνέφει προς την κατεύθυνσή του, από μια άλλη διάσταση, στέλνοντας κρυπτικά σήματα που δεν είμαι σίγουρη ότι κατανοώ. Για ανθρώπους που έχουν φύγει αλλά στους οποίους έχουμε επιτρέψει να μας διαπεράσουν μ’ αυτόν τον τρόπο, το σώμα μας διενεργεί με το έτσι θέλω μικρές «αναστάσιμες» διεργασίες, ανασταίνοντάς τους μέσα στην αδυσώπητη καθημερινότητα μας καθώς βαδίζουμε κι εμείς προς το θάνατό μας, σε πλήρη ησυχία ή στη μέση ταραχωδών συμβάντων, σε συνθήκες ασφαλείας ή κινδύνου, αθώα ή διεστραμμένα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.