Ο Έλληνας που πολεμά τα fake news

Filter bubbles, αλγόριθμοι και έλεγχος αλήθειας. Το inside story μίλησε με τον Ανδρέα Βλάχο, λέκτορα στο Σέφιλντ, που αναπτύσσει ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο ελέγχου αληθείας θέτοντας την AI στην υπηρεσία του fact checking. Σε λίγο, το μόνο που θα χρειαζόμαστε είναι ένα plug-in στον browser μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Jenny Holzer, Yellow Floor, 2004. [VBK, Wien. Photo: Attilio Maranzano]

«Το Facebook είναι εκεί που οι άνθρωποι ενημερώνονται καθημερινά. Ελπίζουμε ότι με αυτή την προσπάθεια θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε κάποιες από τις επιλογές μας, αλλά και να διερευνήσουμε σκληρά ερωτήματα» έγραφε η πρόσφατη ανακοίνωση. Ένα από τα σκληρά ερωτήματα που έθεσε το Facebook στον εαυτό του ήταν: Ποιος αποφασίζει τι είναι ψευδής είδηση και τι απλώς αμφιλεγόμενος πολιτικός λόγος;

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας σειράς από κινήσεις που κάνει το Facebook μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για το ρόλο του, έστω απάθειά του, στη διάδοση ψευδών ειδήσεων κατά την προεκλογική καμπάνια στις ΗΠΑ, καθώς είναι πλέον βέβαιο ότι τα fake news συνέβαλαν καταλυτικά στην εκλογή του Τραμπ.

«Μέχρι πρότινος η θέση του Facebook ήταν ότι δεν αποτελεί δημοσιογραφικό οργανισμό» εξηγεί στο inside story ο 36χρονος Ανδρέας Βλάχος, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και πρωτοπόρος στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων με πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στη μηχανική μάθηση. «Η στάση του τώρα αλλάζει. Αναλαμβάνει κάποια ευθύνη, ομολογώντας ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί για να καταπολεμήσει τις ψευδείς ειδήσεις. Κάνει κινήσεις, προσπαθεί».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.