Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
1'
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
anoigma_eidomeni.jpg

Ειδομένη: Game Over

Σε λίγο η Ειδομένη θα έχει αδειάσει. Το μικρό χωριό στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, που έγινε πρόχειρο σπίτι για χιλιάδες πρόσφυγες τον τελευταίο χρόνο, θα γυρίσει στους παλιούς του ρυθμούς. Οι πρόσφυγες θα οδηγηθούν στα κέντρα φιλοξενίας γύρω από τη Θεσσαλονίκη και θα μεταφέρουν εκεί τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Το inside story παρουσιάζει την ιστορία του καταυλισμού μέσα από τις εικόνες ενός έτους.

Πολλά έχουν λεχθεί για το ακριτικό χωριό και τα λόγια έχουν χάσει την πρώτη τους δύναμη, όμως έντονη θα μείνει στη μνήμη η εικόνα της προσπάθειας των προσφύγων να υπερβούν κάθε εμπόδιο, με σκοπό να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Ο φωτογράφος Δημήτρης Μιχαλάκης βρέθηκε στην Ειδομένη το Μάιο του 2015, όταν οι πρόσφυγες μόλις άρχιζαν να περνούν από το χωριό, με σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα βόρεια Βαλκάνια. Τα σύνορα ήταν ακόμη ανοιχτά. Όταν ο φωτογράφος επέστρεψε εκεί τον Μάρτιο του 2016, τα πράγματα είχαν αλλάξει δραματικά, καθώς η ΠΓΔΜ είχε κλείσει τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στην Ειδομένη, ζώντας υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης και πέφτοντας συχνά θύματα επιτηδείων που τους υπόσχονταν μια διέξοδο.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, ο Δημήτρης Μιχαλάκης παρουσιάζει στιγμιότυπα από την πορεία και τη ζωή των προσφύγων στην «κόψη» των ελληνοσκοπιανών συνόρων. Κάποιοι από αυτούς πρόλαβαν να περάσουν τη «γραμμή», την ώρα που για άλλους το ταξίδι «βάλτωσε» στις λάσπες της Ειδομένης. Μέχρι προχθές.

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη