Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Εξωτερικός χώρος κατοικίας σχεδιασμένης από τον Δημήτρη Αντωνακάκη στον Οξύλιθο Ευβοίας. [Β. Μπενέτος]
Εξωτερικός χώρος κατοικίας σχεδιασμένης από τον Δημήτρη Αντωνακάκη στον Οξύλιθο Ευβοίας. [Β. Μπενέτος]

Δύο νέοι αρχιτέκτονες θέλουν να σώσουν τον Οξύλιθο Εύβοιας

Ο τουρισμός στην Εύβοια αυξήθηκε φέτος κατά 85%, δίνοντας ανάσα ζωής στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα απειλώντας τη βιωσιμότητά της. Δύο κατοικίες του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη στον Οξύλιθο χρησίμευσαν ως παράδειγμα στις ομιλίες που διοργάνωσαν δύο νέοι αρχιτέκτονες από την περιοχή, για μια βιώσιμη ανάπτυξη που σέβεται τον τόπο.
Εξωτερικός χώρος κατοικίας σχεδιασμένης από τον Δημήτρη Αντωνακάκη στον Οξύλιθο Ευβοίας. [Β. Μπενέτος]


Κτισμένος στη πλαγιά ενός λιόφυτου βουνού, σε υψόμετρο 190 μέτρων, ο Οξύλιθος Εύβοιας πήρε την ονομασία του από τη μυτερή πέτρα που υπάρχει στη κορυφή του. 

Image
Οξύλιθος Εύβοιας.

Η πέτρα είναι απομεινάρι του ηφαιστείου που δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή, που δημιουργήθηκε πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια και σήμερα πια, σβηστό, αποτελεί μνημείο της φύσης και μελετάται από ξένους και Έλληνες ερευνητές, διότι θεωρείται το πιο προφανές υπόλειμμα ηφαιστειακής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Αυτό το όμορφο χωριό, που κρύβει πολλούς ακόμα θησαυρούς, μεταξύ των όποιων τρεις μεσαιωνικοί ναοί και ένας αρχαιολογικός χώρος, κινδυνεύει όπως και τα περισσότερα χωριά της Εύβοιας από την άναρχη δόμηση και τη μη-βιώσιμη «ανάπτυξη». Ο τουρισμός στην Εύβοια αυξήθηκε φέτος κατά 85%, δίνοντας από τη μία ανάσα ζωής, αλλά ταυτόχρονα απειλώντας τη βιωσιμότητά της. 

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την διαφύλαξη της φυσικής ομορφιάς του τόπου και της πολιτισμικής του κληρονομιάς, δυο νεαροί αρχιτέκτονες, ο Βασίλης Χανής και ο Βασίλης Μπενέτος, που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τον Οξύλιθο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης των συντοπιτών τους, μέσα από μια σειρά ομιλιών, που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη