Κτισμένος στη πλαγιά ενός λιόφυτου βουνού, σε υψόμετρο 190 μέτρων, ο Οξύλιθος Εύβοιας πήρε την ονομασία του από τη μυτερή πέτρα που υπάρχει στη κορυφή του.
Η πέτρα είναι απομεινάρι του ηφαιστείου που δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή, που δημιουργήθηκε πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια και σήμερα πια, σβηστό, αποτελεί μνημείο της φύσης και μελετάται από ξένους και Έλληνες ερευνητές, διότι θεωρείται το πιο προφανές υπόλειμμα ηφαιστειακής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.
Αυτό το όμορφο χωριό, που κρύβει πολλούς ακόμα θησαυρούς, μεταξύ των όποιων τρεις μεσαιωνικοί ναοί και ένας αρχαιολογικός χώρος, κινδυνεύει όπως και τα περισσότερα χωριά της Εύβοιας από την άναρχη δόμηση και τη μη-βιώσιμη «ανάπτυξη». Ο τουρισμός στην Εύβοια αυξήθηκε φέτος κατά 85%, δίνοντας από τη μία ανάσα ζωής, αλλά ταυτόχρονα απειλώντας τη βιωσιμότητά της.
Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την διαφύλαξη της φυσικής ομορφιάς του τόπου και της πολιτισμικής του κληρονομιάς, δυο νεαροί αρχιτέκτονες, ο Βασίλης Χανής και ο Βασίλης Μπενέτος, που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τον Οξύλιθο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης των συντοπιτών τους, μέσα από μια σειρά ομιλιών, που