Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
[Illustration: Till Lukat © Transparency International]
[Illustration: Till Lukat © Transparency International]

Διεθνής Διαφάνεια: Οι υποκλοπές επιβάρυναν σημαντικά την αντίληψη περί διαφθοράς στην Ελλάδα

Το inside story δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα τα φετινά ευρήματα της έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας για τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς σε 180 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές η Ελλάδα ξεχωρίζει και πάλι για τους λάθος λόγους.
[Illustration: Till Lukat © Transparency International]

Μία από τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά κατέγραψε το 2023 η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. Το σκορ της χώρας, με άριστο το 100 και χειρότερο το 0, ήταν 49, φέρνοντας την Ελλάδα στην 59η θέση διεθνώς και στην 24η θέση ανάμεσα σε 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε χειρότερη θέση από εμάς είναι μόνο η Ρουμανία (46 σκορ), η Βουλγαρία (45) και η Ουγγαρία (42).

Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη απεικονίζεται με βαθύ πορτοκαλί και πλέον ανήκει στις χώρες με σκορ κάτω της βάσης (κάτω του 50 δηλαδή), που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαφθοράς.

Image
CPI 2023

Κομβικό ρόλο στην επιβαρυμένη θέση της Ελλάδας το 2023 διαδραματίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών και πιο συγκεκριμένα: οι παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι δικαστικές διώξεις μελών της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, τα οποία απλώς έκαναν το καθήκον τους, αλλά και η αμφιλεγόμενη ανεξαρτησία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ). Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΑΔ υπό τον Άγγελο Μπίνη, είχε χρησιμοποιηθεί μετά τις πρώτες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις από το inside story για το λεγόμενο Predatorgate, προκειμένου να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη