Δεν φοβόμαστε τα γεράματα, αλλά την απαξίωση
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχουμε εισέλθει σε μιαν εποχή στην οποία θεωρείται δεδομένο ότι οι περισσότεροι από εμάς θα φτάσουμε στην τρίτη ηλικία. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εποχές, όταν η ζωή σε μεγάλη ηλικία ήταν μια πολυτέλεια που επιτρεπόταν κυρίως στους προνομιούχους, παγκοσμίως περίπου το 79% των γυναικών και το 70% των ανδρών μπορούν να περιμένουν να φτάσουν την ηλικία των 65 ετών και άνω.
Παρά το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, πολλοί άνθρωποι στη σύγχρονη Δύση θεωρούν το γήρας ανεπιθύμητο και ακόμη και τρομακτικό. Η επιστημονική έρευνα δείχνει, ωστόσο, ότι το άγχος για τα γηρατειά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι φόβος για το άγνωστο.
Η εστίαση των κοινωνιών μας στη νεανικότητα και την ικανότητα μπορεί να προκαλέσει άγχος μήπως γίνουμε αδύναμοι και ανεπιθύμητοι. Οι διαφημίσεις για προϊόντα αντιγήρανσης βρίσκονται παντού, ενισχύοντας την ιδέα ότι το γήρας είναι εγγενώς μη ελκυστικό.
Ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ τη γήρανση, που ο φόβος μετατρέπεται σε παθολογική κατάσταση που ονομάζεται γερασοφοβία, οδηγώντας σε παράλογες σκέψεις και συμπεριφορές, για παράδειγμα, σε μια εμμονή με την υγεία, την ασθένεια και τη θνησιμότητα και σε μια συνεχή