Δέκα λόγοι για να προσέξετε το inside story

Μερικές από τις έρευνες που δημοσιεύσαμε τους τελευταίους μήνες και συζητήθηκαν πολύ, μέσα και έξω από τη Βουλή, και δεν θα τις βρείτε αλλού.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το inside story έχει απασχολήσει πολλές φορές με τις έρευνές του και έχει βρει μια μόνιμη θέση στις συνειδήσεις διοικούντων και μη, με την ανεξάρτητη και επίμονη δημοσιογραφία του.

Κάποια από τα άρθρα μας που τράβηξαν την προσοχή τους τελευταίους μήνες ήταν τα παρακάτω:

Οι αναθέσεις του ελληνικού δημοσίου

Εδώ έχουμε μια παρ' ολίγον προμήθεια τριών εκατομμυρίων rapid test από την εταιρεία Swiss Med, που κέρδισε την ανάθεση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά κηρύχθηκε έκπτωτη. Πλέον γνωρίζετε όλοι την εταιρεία, όμως κανείς δεν τη γνώριζε, ή τέλος παντων δεν είχε λόγο να την υποψιάζεται, προτού αρχίσει η Ελίζα Τριανταφύλλου να ξετυλίγει το κουβάρι της ίδρυσης και μέχρι τώρα δραστηριότητάς της, καθώς και των προσώπων πίσω από αυτήν. Αναφορά στο ρεπορτάζ του inside story έγινε σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή της 9ης Απριλίου.

Ακόμα, μία από τις έρευνές μας που διαβάστηκαν περισσότερο φέτος, ήταν αυτή στην οποία η Ελίζα αποκάλυψε πως η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέθεσε απευθείας την απολύμανση, απεντόμωση και μυοκτονία των φυλακών της χώρας σε εταιρεία που είχε επεκτείνει το αντικείμενό της για να συμπεριλάβει την απολύμανση μόλις εννέα ημέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης, και την προμήθεια καθαριστικών για τις φυλακές σε εταιρεία που ιδρύθηκε πέντε ημέρες προτού την αναλάβει. Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι επειδή όποιος ψάχνει βρίσκει, και η Ελίζα έχει αναπτύξει μια τεχνογνωσία που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί υπάλληλοι του κράτους, βρήκε κι εδώ πως η προμήθεια 107.066 rapid test από την Περιφέρεια Αττικής κόστισε €9,26 το ένα, όταν η ίδια ανάδοχος εταιρεία προσέφερε το ίδιο προϊόν σε διαγωνισμό του ΙΦΕΤ προς μόλις €3,2. Για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πραγματικά νούμερα για τα λεωφορεία της Αθήνας

Μπορεί να φαίνεται εύκολη δουλειά αυτή στην οποία ρίχτηκε –με άγνοια κινδύνου, ομολογουμένως– η Ελευθερία Τσαλίκη. Όταν διαβάζετε τους πίνακες με τα νούμερα για την κυκλοφορία των λεωφορείων εν μέσω πανδημίας, δεν φαντάζεστε τον κόπο που χρειάστηκε για να βρεθούν. Όσοι έχουν τολμήσει να κάνουν ρεπορτάζ για τον ΟΑΣΑ, και όσοι παρακολουθήσαμε από κοντά την έρευνα της Ελευθερίας, μπορούμε να βεβαιώσουμε πως ήταν από τις πιο απαιτητικές, στρεσογόνες διαδικασίες, με πισωγυρίσματα, αδιέξοδα, αμφιβολίες και απογοητεύσεις. Με τη βοήθεια όμως του καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, ο οποίος συνέλεξε και ανέλυσε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ (OASA Telematics), κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: έριξαν φως στην κατάσταση των αθηναϊκών λεωφορείων.

Ανταπόκριση από τα νοσοκομεία: Ο πόλεμος του οξυγόνου

Για τον κορονοϊό έχουμε γράψει πολλά, και είμαστε περήφανοι που από τον Μάρτιο του 2020 αποτελέσαμε μία από τις σταθερότερες και πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης για την πανδημία (αυτά θα τα πούμε και παρακάτω, όταν μιλήσουμε για τον Γιάννη Γορανίτη). Ένα θέμα όμως το οποίο δεν είχαμε ακούσει ποτέ, προτού να το γράψει ο Τάσος Τέλλογλου, ήταν το πρόβλημα που έχουν τα ελληνικά νοσοκομεία με την ανεπάρκεια των υποδομών τους σε δίκτυα που μεταφέρουν οξυγόνο στα δωμάτια των ασθενών. Ποιος μπορούσε να προβλέψει πως οι ανάγκες θα επταπλασιάζονταν σε σχέση με το παρελθόν; Πριν την πανδημία, κανείς. Το καλοκαίρι του 2020, κάποιοι φρόνιμοι πήραν τα μέτρα τους, αλλά δεν ήταν για όλους εύκολο.

Γιατί τα ελληνικά δεδομένα της πανδημίας δεν είναι τόσο δεδομένα

Ο Γιάννης Γορανίτης μας έβγαζε πάντα ασπροπρόσωπους, γιατί αυτό ξέρει να κάνει: να είναι συνεπής, αφοσιωμένος, μεθοδικός στην έρευνα και προσεκτικός με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Στην πανδημία, κρέμασε τα άλλα του δημοσιογραφικά καπέλα και έγινε φουλ τάιμ επιστημονικός συντάκτης, γιατί αυτό είχαμε ανάγκη – και μάλλον το είχε και ο ίδιος ανάγκη. Είναι άδικο να μιλήσουμε για ένα μόνο κομμάτι από τα αμέτρητα που μας στήριξαν όταν αναζητούσαμε απαντήσεις. Όμως τα «δεδομένα της πανδημίας» είναι ξεχωριστό άρθρο. Τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης παρέχονται συστηματικά δεδομένα πρωτοφανούς ποσότητας και ποιότητας για την πανδημία, στην Ελλάδα δίνονται με το σταγονόμετρο τα νούμερα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης από τους αρμόδιους φορείς, σε μορφή μάλιστα που δυσκολεύει την επεξεργασία και ανάλυσή τους. Ο Γιάννης Γορανίτης έγραψε το άρθρο όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, γιατί πιστεύει, όπως πιστεύουμε όλοι στο inside story, ότι η διαφάνεια, η λογοδοσία και εν γένει η κουλτούρα των ανοιχτών δεδομένων μόνο θετικά μπορούν να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Λίνα Μενδώνη στο μικροσκόπιο

Το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας μας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν. Σχετικά πρόσφατα, ξεκινώντας από το 2019, οι «αμαρτίες» του αναγνωρίστηκαν και από τη Δικαιοσύνη, που προχώρησε σε ποινικές διώξεις κατά στελεχών του. Όμως η στάση που τήρησε η υπεύθυνη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τεκμηριωμένη από έγγραφα που έφτασαν στα χέρια των συνεργατών μας The Manifold, γεννά ερωτηματικά, καθώς έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να ασκήσει τις οφειλόμενες πειθαρχικές διώξεις και φαίνεται να κινείται σε μία γκρίζα ζώνη ερμηνείας του νόμου, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο για την προστασία των στελεχών του Ταμείου. Αναφορά στο θέμα του inside story έκανε την 14η Απριλίου στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Θεραπείες μεταστροφής και στην Ελλάδα

Η προσπάθεια αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου έχει καταδικαστεί από τους εγκυρότερους διεθνείς φορείς ψυχικής υγείας. Κι όμως, ο Orlando LGBT+, επιστημονικός φορέας που εξειδικεύεται στην ψυχική υγεία και τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, διενέργησε έρευνα στην Ελλάδα, όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν δεδομένα και τα αποτελέσματά της ήταν σοκαριστικά. Ειδικά καθώς οι περισσότερες μαρτυρίες, που μας μετέφερε η Δανάη Μαραγκουδάκη, αφορούν την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με αυτές, ψυχίατροι ή άλλοι «ειδικοί ψυχικής υγείας», ιερωμένοι, γονείς ή φίλοι της οικογένειας, κάνουν εγκλήματα σε βάρος της ελευθερίας των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας.

Ο ξεσηκωμός των φοιτητών στην Τουρκία

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας είναι το άγρυπνο μάτι του inside story στην Τουρκία – τη χώρα που αγάπησε πολύ και τον πληγώνει άλλο τόσο. Έχει αμέτρητες πηγές στις μεγάλες πόλεις, που τον ειδοποιούν για οτιδήποτε αξιοσημείωτο συμβαίνει. Έτσι έγινε και με το κίνημα αμφισβήτησηςτου καθεστώτος Έρντογαν, την ένταση του οποίου η χώρα είχε να δει από τα γεγονότα του Γκεζί (2013), με αφορμή τον διορισμό ενός αμφιλεγόμενου προσώπου ως πρύτανη στο πανεπιστήμιο Μποάζιτσι, από τα κορυφαία της χώρας. Ο Αλέξανδρος μίλησε με τους διαμαρτυρόμενους και κατέγραψε τη δυσαρέσκεια ενός ολοένα αυξανόμενου ποσοστού των Τούρκων για τις αυταρχικές πολιτικές του «σουλτάνου».

Φελισιέν Καμπούγκα: Ο καταζητούμενος-φάντασμα στα χέρια της Δικαιοσύνης

Δεν ξέρουμε αν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά η Κατερίνα Οικονομάκου καταφέρνει πολύ σημαντικούς ανθρώπους να της δώσουν συνεντεύξεις – μιλάμε για αληθινούς πρωταγωνιστές διεθνών γεγονότων, σύγχρονων ή ιστορικών, που δεν χαλάνε εύκολα τα λόγια τους και δεν είναι καθόλου εύκολο να σου πουν το «ναι». Ένας από αυτούς ήταν ο εισαγγελέας που συνέλαβε τον αρχιτέκτονα της γενοκτονίας της Ρουάντας, Σερζ Μπράμερτς. Κι αν δεν τον αναγνωρίσατε ήδη, σας λέμε πως είναι ο ίδιος που συνέλαβε δύο από τους πιο γνωστούς εγκληματίες στη γειτονιά μας: τον «σφαγέα των Βαλκανίων» Ράντκο Μλάντιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Η αμφιλεγόμενη Palantir Technologies και το κρυφό σύμφωνο με την ελληνική κυβέρνηση

Μία λέξη εδώ, ένας αριθμός εκεί, μια σκέψη παραπέρα αρκούν για να «χτυπήσει» το ραντάρ της Ελίζας Τριανταφύλλου. Κάπως έτσι, το inside story ήταν ένα από τα πρώτα μέσα που ανέδειξαν το θέμα της αμερικανικής Palantir Technologies, και σίγουρα το πρώτο με πλήρες ρεπορτάζ από όλες τις πλευρές. Μία σύμβαση με μηδενικό αντίτιμο, που δεν δημοσιεύτηκε ως όφειλε στη Διαύγεια, ούτε ανακοινώθηκε από επίσημα χείλη, για την προσφορά λογισμικού στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μας προβλημάτισε. Ακολούθησε ενδελεχής έρευνα κάθε διαθέσιμης πληροφορίας, ερωτήσεις προς τις αρχές, συλλογή και οργάνωση των διεθνών ρεπορτάζ. Για το θέμα κατέθεσαν Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή οι Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των ΚΙΝΑΛ και Μέρα25.

Φίλιππος Βρυώνης: Και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα

Τέλος, επειδή στο inside story δεν ξεχνάμε τις παλιές αγάπες, πόσο μάλλον ο Τάσος Τέλλογλου που έχει τη φήμη του ρεπόρτερ-εγκυκλοπαίδειας που δεν ξεχνάει τίποτε, επανήλθαμε πρόσφατα στο θέμα του Φίλιππου Βρυώνη, που παραπέμφθηκε με τους συνεργούς του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, με την κατηγορία της απάτης σε βάρος μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι το αδίκημα δεν έχει εκδικαστεί ακόμα, λέει πολλά για τον λόγο που εταιρείες σαν την ελβετική διαφημιστική δεν επενδύουν συχνότερα στην Ελλάδα.

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.