Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
giorgos_petrou_chondrogiannos_1.jpg

Carmina Burana: Mεταξύ ΠΑΣΟΚ, aftershave και ναζισμού

Ενόψει του ανεβάσματος του αριστουργήματος του Καρλ Ορφ στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα, Γιώργος Πέτρου, μας βοηθά να καταλάβουμε τι έκανε το έργο το πιο δημοφιλές του 20ού αιώνα.

Μόναχο, 1943. O 47χρονος Καρλ Ορφ σηκώνει το ακουστικό και καλεί τον Ελβετό ακαδημαϊκό Κουρτ Χούμπερ. Μαθαίνει πως την προηγούμενη ημέρα ο συνεργάτης του συνελήφθη από την Γκεστάπο εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης κατά του ναζιστικού καθεστώτος. Το κατέβασμα του ακουστικού έκανε στα αυτιά του Γερμανού συνθέτη έναν πρωτοφανή κρότο. Τι θα γινόταν τώρα; Μήπως ήταν η σειρά του; Μήπως η καριέρα του θα έφτανε στο τέλος της; Ο Ορφ και ο Χούμπερ εργάζονταν μαζί για τα λιμπρέτα των Carmina Burana και άλλων συνθέσεων του πρώτου. Σε αντίθεση με τον Ορφ, ο Χούμπερ μισούσε τους ναζί και ήταν ένας από τους ιδρυτές της αντιστασιακής οργάνωσης «Λευκό Τριαντάφυλλο». Η αντικαθεστωτική δράση του οδήγησε στη σύλληψή του το Φεβρουάριο του 1943. Βασανίστηκε, ακολούθησε μία καταδικαστική δίκη-παρωδία και τελικά εκτελέστηκε.

Image
orff-carl_foto_lemo-f-6-101_bbst.jpg

Η σύζυγός του Χούμπερ, Κλάρα, ζήτησε από τον Ορφ να γράψει έναν επικήδειο με τον οποίο θα τιμούσε τον εκτελεσμένο φίλο του. Εκείνος δεν ανταποκρίθηκε. «Σκέφτηκε μόνο τον εαυτό του» λέει η Κλάρα Χούμπερ στην τηλεταινία Oh Fortuna του Τόνι Πάλμερ. Σύμφωνα με την ίδια, ο Ορφ αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη δημόσια ζωή της Γερμανίας για να σώσει τον Χούμπερ, αφού αυτό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη