Η συναρπαστική ιστορία πίσω από τα Campbell’s Soup Cans

Ο Γουόρχολ είπε κάποτε ότι ήταν το αγαπημένο του έργο. «Θα έπρεπε να είχα κάνει μόνο αυτό και να συνεχίζω να δουλεύω πάνω στις σούπες Campbell’s. Έτσι κι αλλιώς, όλοι κάνουν μόνο ένα έργο στη ζωή τους».
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'
Andy Warhol, Campbell's Soup Cans, 1962, MOMA © 2007 Andy Warhol Foundation -ARS, NY -TM Licensed by Campbell's Soup Co.

Την άνοιξη του 1962 ο Γουόρχολ είναι επιτυχημένος εικονογράφος για περιοδικά μόδας και διαφημιστικές, όμως επιθυμεί να διεισδύσει στον κόσμο της τέχνης. Έχει μόλις αρχίσει να δουλεύει πάνω σε καμβάδες και έχει τυπώσει κάποιες απεικονίσεις δολαρίων σε μεγάλες διαστάσεις. Πειραματίζεται πάνω σε διαφημίσεις και κόμικ στριπ όταν επισκέπτεται μια έκθεση στην γκαλερί Leo Castelli και βλέπει τα έργα του Ρόι Λίχτενσταϊν. Καταλαβαίνει ότι πρέπει να αλλάξει θέμα, τα κόμικ είναι πιασμένα.

Είναι η εποχή της βασιλείας του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού και καλλιτέχνες όπως ο Τζάσπερ Τζοουνς και ο Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ έχουν αναδυθεί ως προπομποί ενός νέου ρεύματος που χρησιμοποιεί καθημερινές οικείες εικόνες της ποπ κουλτούρας. Έναν χρόνο πριν, ένας γκαλερίστας έχει προτείνει στον Γουόρχολ, τον Τζέιμς Ρόζενκoυιστ και τον Ρόμπερτ Ιντιάνα να κάνουν μια ομαδική έκθεση, αλλά και οι τρεις είχαν νιώσει προσβεβλημένοι από την πρόταση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.