Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την αναγκαιότητα της ενεργητικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων και των υπόλοιπων εμπορικών τραπεζών (Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Αττικής), από τράπεζες και τρίτους, funds κ.λπ. Προκειμένου να πείσει τους “άπιστους” βουλευτές (κυρίως κυβερνητικούς), χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το πόσα χρήματα έχει ανακτήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εποπτεύει την εκκαθάριση των τραπεζών μετά τη διάσπασή τους σε καλές και κακές, από την ενεργή διαχείριση των δανείων τους.
Ο Στουρνάρας είπε πως η ΤτΕ έχει την εποπτεία των 14 κακών τραπεζών (ο αριθμός έχει φθάσει σε 16) και σε σύνολο ενεργητικού €9,5 δισ. έχουν ανακτηθεί περίπου €800 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως δεν είναι ακριβές, καθώς η αξία των περιουσιακών στοιχείων –του ενεργητικού των τραπεζών– που κάλυψε με χρηματοδότηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ήταν 13,489 δισ. ευρώ.
Περί εκκαθαρίσεων γενικά
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΧΣ, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015 από την εκκαθάριση των 12 μέχρι τότε τραπεζών (προστέθηκαν έκτοτε η Πανελλήνια Τράπεζα και η