Αποκρυπτογραφώντας το χάος του Λιβάνου [Μέρος Β']

Πώς έφτασε ο Λίβανος στη σημερινή κατάσταση, που κανείς πια δεν φαίνεται να πιστεύει ότι το υπάρχον σύστημα θέλει –ή μπορεί– να μεταρρυθμιστεί;
Χρόνος ανάγνωσης: 
27
'
Γκραφίτι απεικονίζει τη μετεμφυλιακή συναίνεση: η νέα γενιά ξαναφυτεύει τον κέδρο του Λιβάνου.

Οι δυσάρεστες ειδήσεις που συχνά έρχονται από τον Λίβανο, όπως η πρόσφατη πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, σοκάρουν την ελληνική γνώμη. Της θυμίζουν την ύπαρξη της μικρής γειτονικής χώρας, που σπανίως πια εμφανίζεται στην ελληνική ειδησεογραφία, ενώ προκαλούν την συγκίνηση και τον αποτροπιασμό της. Πολλά από τα προβλήματα του Λιβάνου είναι επώδυνα οικεία στους Έλληνες: πολιτικές δυναστείες και οικογενειοκρατία, διεφθαρμένες ελίτ, θεσμοί που δεν λειτουργούν, πελατειακές σχέσεις, χρεοκοπία του κράτους.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η κατάτμηση της λιβανικής κοινωνίας σε θρησκευτικούς θύλακες, η ιδεολογική της πόλωση και η πλήρης ασυμφωνία των Λιβανέζων ως προς την ταυτότητα και την διεθνή θέση της χώρας. Τότε ο Λίβανος γίνεται η απόλυτη δυστοπία και τρομάζει τους Έλληνες. Ακριβώς επειδή βλέπουν, στο χάος του Λιβάνου, την μοιραία κατάληξη μιας κοινωνίας που συστηματικά αρνείται τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση της πολιτικής της ζωής.

Ο μετεωρισμός, πάλι, των χριστιανών του Λιβάνου ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ταυτότητα, την οποία οι περισσότεροι επιθυμούν, και την αραβική που θέλουν να επιβάλουν στην χώρα οι μουσουλμάνοι, θυμίζει έντονα την αντιφατική στάση των Ελλήνων έναντι της Ευρώπης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.