Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κατηγορία:
Κείμενο:
[James O'Brien/OCCRP (source images: Alamy Stock)]
[James O'Brien/OCCRP (source images: Alamy Stock)]

Απόγονος μιας αυτοκρατορίας διαμαντιών, αντιμέτωπος με κατηγορίες δωροδοκίας

Ο Μπένι Στάινμετς βγήκε από τη σκιά του πατέρα του για να χτίσει μια εταιρική αυτοκρατορία, αλλά οι μέθοδοί του τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με ποινές φυλάκισης για δωροδοκία. Η φήμη του, και ίσως η ελευθερία του, εξαρτώνται τώρα από την έκβαση μιας έφεσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελβετίας.
[James O'Brien/OCCRP (source images: Alamy Stock)]

Στον Μπένι Στάινμετς αρέσει να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο.

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας μεγάλωσε σε μια πανίσχυρη οικογένεια που εμπορεύεται πολύτιμους λίθους, με έναν πατέρα που είχε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση διαμαντιών της χώρας τη δεκαετία του 1950. Αλλά δεν αρκέστηκε σε έναν μικρό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι, άρχισε να εξασφαλίζει προμήθειες από τις εμπόλεμες και ταραγμένες περιοχές της Αφρικής, ξεκινώντας ένα ταξίδι που έμελλε να του εξασφαλίσει μια δική του περιουσία – αλλά και να τον οδηγήσει σε δίκη σε ελβετικό δικαστήριο για δωροδοκία.

Ξεκινώντας με τα διαμάντια, ο Στάινμετς επεκτάθηκε σε σιδηρομεταλλεύματα και εκτάσεις κρατικής γης της Ρουμανίας, και ανέπτυξε μια προτίμηση στην απόκτηση φυσικών πόρων με χαμηλό κόστος – και μια προθυμία να συναλλάσσεται με δικτάτορες και διεφθαρμένους ηγέτες, προκειμένου να το πετύχει.

Στα 68 του χρόνια σήμερα, ο Στάινμετς υπήρξε πάντα ειλικρινής ως προς την προσέγγισή του. «Επενδύουμε σε δύσκολα μέρη», δήλωνε το 2012 στους βρετανικούς Financial Times. «Πρέπει να λερώσεις τα χέρια σου».

Image
Ο γαλλο-ισραηλινός μεγιστάνας διαμαντιών Μπένι Στάινμετζ με τη δικηγόρο Καμίλ Χάαμπ κατά την έξοδό του από το δικαστήριο της Γενεύης μετά την ετυμηγορία σε δίκη για φερόμενη διαφθορά που συνδέεται με συμφωνίες εξόρυξης στη Γουινέα, στις 22 Ιανουαρίου 2021. [STEFAN WERMUTH / AFP].
Ο γαλλο-ισραηλινός μεγιστάνας διαμαντιών Μπένι Στάινμετς με τη δικηγόρο Καμίλ Χάαμπ κατά την έξοδό του από το δικαστήριο της Γενεύης μετά την ετυμηγορία σε δίκη για φερόμενη διαφθορά που συνδέεται με συμφωνίες εξόρυξης στη Γουινέα, στις 22 Ιανουαρίου 2021. [STEFAN WERMUTH / AFP].

Παρά την κριτική που έχει δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια, οι συνεργάτες του τον έχουν επαινέσει ως έναν αποτελεσματικό, απόλυτα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη