Αγνοούμενος στην Αθήνα

Όλα θα πήγαιναν καλά για τον Σύρο τελειόφοιτο της Ιατρικής Χουσάμ Αλοθμάν. Ήταν από καλή οικογένεια, είχε χρήματα κι όταν ξέφυγε από τον πόλεμο και έφτασε στην Ελλάδα, φάνηκε ότι τα βάσανά του τελείωναν. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι το καθεστώς Άσαντ είχε κρατήσει το διαβατήριό του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου 2014, ένας ρακοσυλλέκτης που ψάχνει σε κάδο ανακύκλωσης στην οδό Σπάρτης, στην Καλλιθέα, κάνει μια μακάβρια ανακάλυψη. Μέσα σε ταξιδιωτικό σάκο, τυλιγμένο με μαύρη σακούλα, υπάρχει τμήμα ανθρώπινου ποδιού. Οι αστυνομικοί που καταφτάνουν, βρίσκουν στο σάκο και μια δεύτερη γάμπα. Μαζί υπάρχουν και δύο ανδρικές αθλητικές φόρμες.

Σε κοντινό κάδο βρίσκουν ένα τζιν, μονωτική ταινία, καλώδια και μια μπαλαντέζα, όλα με κηλίδες αίματος. Κανένας μάρτυρας δεν έχει δει τίποτα. Καμία κάμερα από παρακείμενα καταστήματα δεν δείχνει κάτι.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου, υπάλληλος στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στον Ασπρόπυργο βρίσκει σε σακ βουαγιάζ το πτώμα ενός άνδρα από το οποίο λείπουν τα πόδια από το μηρό και κάτω. Από τις εργαστηριακές εξετάσεις είναι σαφές ότι τα τεμαχισμένα άκρα της Καλλιθέας ανήκουν στη σωρό του Ασπροπύργου. Ο νεκρός είναι περίπου 25 ετών, ύψους 1,75 και έχει σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, ενώ στο λαιμό έχει χτυπηθεί με αιχμηρό αντικείμενο, μάλλον μαχαίρι. Ο ιατροδικαστής συμπεραίνει ότι ο θάνατος επήλθε την 31η Ιανουαρίου «ως αποτέλεσμα βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης». Το ερώτημα παραμένει: Ποιος είναι;

Τα δακτυλικά του αποτυπώματα δεν οδηγούν πουθενά, ο νεαρός άνδρας δεν είναι σεσημασμένος. Οι αστυνομικοί εξετάζουν τις πρόσφατες δηλώσεις εξαφάνισης, πάλι δεν προκύπτει κάτι. Σύντομα ανακαλύπτουν γιατί.

Στον ίδιο σάκο όπου είναι τοποθετημένος ο νεκρός, βρίσκεται ξεχασμένο ένα USB. Μέσα στο στικάκι υπάρχει αποθηκευμένη μια φωτογραφία που απεικονίζει έναν άνδρα και ένα παιδί μπροστά σε ένα κατάστημα με αραβική επιγραφή. Είναι το θύμα.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2015, οι έρευνες για την ταυτοποίησή του παραμένουν άκαρπες. Κανείς δεν έχει δηλώσει εξαφάνιση κάποιου με τα χαρακτηριστικά του, είναι σαφές ότι κανείς δεν τον αναζητά. Η Ασφάλεια αποφασίζει να δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του USB. «Όσοι γνωρίζουν κάτι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Τρεις μήνες μετά, στα μέσα Μαρτίου, οι αστυνομικοί δέχονται ένα τηλεφώνημα από το Λονδίνο. Ένας Έλληνας φοιτητής τους εξηγεί ότι τηλεφωνεί εκ μέρους του Σύρου καθηγητή του, ο οποίος μπορεί να τους αποκαλύψει το όνομα του νεκρού.

Έγκλημα πολέμου

O 33χρονος δρ. Χάνι Μπαγκντάντι τα τελευταία δέκα χρόνια ζει στο Λονδίνο, όπου είναι λέκτορας Φαρμακολογίας στο London University και παράλληλα εργάζεται στην πολυεθνική Mylan. Έχει μια μεγάλη ιστορία να διηγηθεί. Ο αδελφός του, ο οποίος ζει στο Κουβέιτ, το 2013 του τηλεφώνησε με μια χάρη: έχει στο Κουβέιτ ένα φίλο που διατηρεί γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Η σύζυγός του έχει στη Συρία ένα μικρό αδελφό, τελειόφοιτο της Ιατρικής, που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ευρώπη θα μπορούσε να του δώσει συμβουλές;

Λίγες μέρες αργότερα ο δρ. Χάνι κάνει skype με τον μικρό αδελφό της Ράσα Αλοθμάν. Ονομάζεται Χουσάμ. Είναι 27 ετών. Ζει στην Αλ-Μπασιρία του Ίντλιμπ, νοτιοδυτικά του Αλέππο, μια πόλη όπου ζουν κυρίως Σουνίτες. Η πόλη είναι ταλαιπωρημένη από το καθεστώς του Άσαντ. Ο Χουσάμ σπουδάζει και παράλληλα εργάζεται στο τοπικό νοσοκομείο. Είναι αντικαθεστωτικός. Το 2011 συνελήφθη σε διαδήλωση. Αποφυλακίστηκε μόνο όταν υπέγραψε "δήλωση μετανοίας". Η σύλληψη προκάλεσε κι άλλους τσακωμούς με τους γονείς του. Τώρα θέλει να φύγει. Θα συνεχίσει τις σπουδές του στη Σουηδία, αλλά δεν ξέρει τι εξειδίκευση να ακολουθήσει. Ο δρ. Χάνι τον ρωτά για τα ενδιαφέροντά του. Αφού τον ακούει, του προτείνει την παιδιατρική ή την καρδιολογία. Αποχαιρετιούνται, καλή τύχη. «Αυτή ήταν η τελευταία φορά που είχα νέα του» μας λέει από το γραφείο του στο Λονδίνο.

Στις 9 Ιανουαρίου του 2014, ο Χουσάμ, ακολουθώντας το μονοπάτι των προσφύγων, καταφέρνει να φτάσει μέσω Τουρκίας στην Αθήνα. Ένας γνωστός του φροντίζει να φιλοξενηθεί σε διαμέρισμα της οδού Πραξαγόρα στο Νέο Κόσμο όπου συνήθως μένουν 7-8 Σύροι περιμένοντας τη σειρά τους για να φύγουν για την Ευρώπη, όποιος φεύγει αντικαθίσταται από νέο πρόσφυγα. Ο Χουσάμ χρειάζεται βοήθεια, δεν έχει χαρτιά καθώς είναι πάγια τακτική του καθεστώτος Άσαντ να κρατά το διαβατήριο των αντικαθεστωτικών που συλλαμβάνει. Ένας Σύρος γιατρός που μένει πια στη Σουηδία, έχει έρθει στην Ελλάδα για να βοηθήσει φίλους να ταξιδέψουν με πλαστά διαβατήρια. Δίνει ένα στον Χουσάμ. Όταν όμως αυτός επιχειρεί να ταξιδέψει, στο Ελ. Βενιζέλος αντιλαμβάνονται το πλαστό έγγραφο και δεν τον αφήνουν να επιβιβαστεί.

Η αδελφή του Χουσάμ αγωνιά κι εκείνη στο Κουβέιτ. Όμως ο σύζυγός της έχει έναν Σύρο γνωστό στο Ηράκλειο Κρήτης, μήπως αυτός μπορεί να βοηθήσει; Ναι, μπορεί. Ο γνωστός βρίσκει στην Κρήτη έναν λαθροδιακινητή ονόματι Άχμαντ. Αυτός, μαζί με έναν συνεργό του στην Αθήνα, μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο νεαρός φοιτητής θα φτάσει στη Σουηδία μέσω Ιταλίας. Θέλει αμοιβή 7.000 ευρώ.

Κανονίζεται ένα ραντεβού ανάμεσα στον Χουσάμ και τον λαθροδιακινητή της Αθήνας σε καφετέρια της Καλλιθέας. Ο Χουσάμ δεν ξέρει πώς να κινηθεί στην πόλη, ζητά από έναν συγκάτοικό του στο σπίτι του Νέου Κόσμου να τον βοηθήσει. Από την Ελσκιστούνα της Σουηδίας όπου πλέον ζει, ο Μοχάμαντ Αλχαμάντα μας διηγείται: «Είμαι από τη Ράκα. Έμεινα στην Αθήνα για μερικούς μήνες περιμένοντας να βγουν τα χαρτιά μου. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και παρόλο που πια ζω με όλη μου την οικογένεια  στη Σουηδία και πάω σχολείο, ονειρεύομαι πότε θα ξαναδώ τη θάλασσά σας. Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2014 συνόδευσα τον Χουσάμ στο ραντεβού του στην Καλλιθέα. Γνώρισα και τον διακινητή Φέρας Σκάτι. Δεν υποψιάστηκα κάτι. Αυτό γίνεται συνέχεια με τους πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν».

Λίγες μέρες αργότερα, ανεβαίνει στην Αθήνα από την Κρήτη και ο άλλος λαθροδιακινητής. Ο Άχμαντ και ο Φέρας Σκάτι υπόσχονται ότι έχουν κανονίσει τα πάντα, ο Χουσάμ θα πετάξει για Σουηδία στις 4 το απόγεμα της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου. Η συμφωνία είναι ότι ο σύζυγος της Ράσα θα καταθέσει το ποσό στον “σύνδεσμό” στην Κρήτη και εκείνος με τη σειρά του θα τα δώσει στους δύο λαθροδιακινητές μόνο όταν ο Χουσάμ στείλει sms στην αδελφή του ότι έχει επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και είναι καλά στην υγεία του. Παραμονή βράδυ, η Ράσα Αλοθμάν μιλάει για τελευταία φορά στο τηλέφωνο με τον αδελφό της.

Στις 4, την προγραμματισμένη ώρα απογείωσης, η Ράσα και ο σύζυγός της δέχονται τηλεφώνημα από τον “σύνδεσμο” στην Κρήτη που τους ενημερώνει ότι έλαβε μήνυμα από τον 27χρονο ότι επιβιβάστηκε. Η Ράσα παραξενεύεται που το μήνυμα δεν απευθύνεται στην ίδια, όπως έχει συμφωνήσει με τον Χουσάμ, όμως στέλνει την αμοιβή των 7.000 στον Σύρο στην Κρήτη και εκείνος τα μεταβιβάζει στους δύο λαθροδιακινητές. Η Ράσα τηλεφωνεί στον αδελφό της να του ευχηθεί καλό ταξίδι. Βρίσκει το κινητό του απενεργοποιημένο. Υποθέτει ότι ταξιδεύει.

Το βράδυ το τηλέφωνο του Χουσάμ παραμένει κλειστό, παρόλο που θα έπρεπε τώρα να της έχει στείλει μήνυμα ότι έφτασε στη Σουηδία. Η Ράσα αρχίζει να ανησυχεί. Ο σύζυγός της τηλεφωνεί στον Φέρας Σκάτι και τον ρωτά τι συνέβη. Αυτός του λέει ότι μάλλον ο Χουσάμ βρίσκεται σε κέντρο κράτησης στη Δανία, τον ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού. Περνούν λίγες μέρες ακόμα. Ο σύζυγος της Ράσα τηλεφωνεί στο φίλο του στην Κρήτη και του ζητά να τραβήξει φωτογραφία το μήνυμα που υποτίθεται έστειλε ο Χουσάμ ότι επιβιβάστηκε. Όταν το βλέπει η Ράσα, ανησυχεί. Είναι γεμάτο ορθογραφικά λάθη, ενώ ο αδελφός της είναι μορφωμένος και ιδιαίτερα προσεκτικός. «Μου φάνηκε σαν να μη το είχε γράψει ο ίδιος».

Ανήσυχη, τηλεφωνεί στο συγκάτοικο του Χουσάμ στο Νέο Κόσμο. Όμως ο Αλχαμάντα έφυγε πολύ νωρίς από το σπίτι, δεν είδε καθόλου τον Χουσάμ. Όλα του τα πράγματα λείπουν από το σπίτι. «Πίστεψα ότι έφυγε για τη Σουηδία χωρίς να με χαιρετήσει» λέει στο inside story.

Η Ράσα επικοινωνεί με τον δρ. Χάνι. Κλαίει με λυγμούς. Δεν έχει καθόλου νέα από τον αδελφό της. Μήπως έχει συλληφθεί; Μήπως του συνέβη κάποιο ατύχημα και βρίσκεται μόνος σε κάποιο νοσοκομείο; Μήπως δεν θέλει να της μιλήσει; Ο δρ. Χάνι της προτείνει να δημοσιοποιήσει τη φωτογραφία του στα social media, κάποιος μπορεί να ξέρει κάτι.

Ένας ολόκληρος χρόνος περνάει χωρίς κανένα νέο. Το Μάρτιο του 2015 ο δρ. Χάνι λαμβάνει από Σύρο φίλο του απόκομμα ελληνικής εφημερίδας με τη φωτογραφία του Αλοθμάν. «Έχω έναν Έλληνα φοιτητή στο Πανεπιστήμιο. Του ζήτησα μου να μου το μεταφράσει. Τότε συνειδητοποίησα ότι το παιδί ήταν νεκρό. Στεναχωρήθηκα πολύ. Πήρα την Ράσα και της είπα το τραγικό νέο. Ένιωσα την υποχρέωση τουλάχιστον να βοηθήσω να βρεθεί ο δολοφόνος του. Επικοινώνησα με την ελληνική αστυνομία και τους διηγήθηκα όλη την ιστορία, για τους διακινητές, τα πάντα. Τους έστειλα τον αριθμό τηλεφώνου του Φέρας Σκάτι. Βρήκα και φωτογραφία του. Μετά μίλησα με την ελληνική πρεσβεία στο Κουβέιτ για να εκδοθεί βίζα στη Ράσα».

Στα τέλη Ιουλίου του 2015, η Ράσα Αλοθμάν και ο σύζυγός της φτάνουν στην Αθήνα. Η εξέταση DNA αποδεικνύει ότι το θύμα του Ασπροπύργου είναι όντως ο μικρός αδελφός της.

Η απληστία

Τον Αύγουστο οι αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών αναζητούν τους δύο διακινητές, τον 21χρονο Άχμαντ και τον 31χρονο Φέρας Σκάτι. Εντοπίζουν πρώτα τον (επίσης σεσημασμένο) αδελφό του Σκάτι. Είναι στη χώρα από το 2011, έχει παντρευτεί Ελληνίδα. Δεν έχει νέα του αδελφού του, όμως διηγείται ότι τον Ιανουάριο του 2014, λίγες μέρες πριν την εξαφάνιση του Αλοθμάν, του τηλεφώνησε από τη Σουηδία συμπατριώτης του με μια περίεργη ιστορία. Ζητούσε να του επιστραφούν τα χρήματα που είχε δώσει αυτός και άλλοι δεκαπέντε πρόσφυγες στον Φέρας προκειμένου να τους περάσει στην Ιταλία. «Τους πήγαινε σε διάφορα μέρη στην Αθήνα ώσπου κάποια στιγμή τους είπε “περιμένετε εδώ και θα έρθει να σας πάρει βάρκα να σας πάει απέναντι”. Τότε ήρθαν κάποια άτομα που δεν μιλούσαν ελληνικά, ούτε αραβικά, πρέπει να ήταν Βούλγαροι και Αλβανοί. Άρχισαν να τους χτυπούν άσχημα, τους έκλεψαν ό,τι χρήματα είχαν πάνω τους. Σίγουρα πίσω από όλα αυτά βρισκόταν ο αδελφός μου».

Ο Φέρας Σκάτι εντοπίστηκε τελικά στις φυλακές Τρικάλων. Αναγνωρίστηκε από τη φωτογραφία που χρησιμοποιούσε σε ένα από τα νούμερα τηλεφώνου του καθώς είχε συλληφθεί με άλλο όνομα από το Λιμεναρχείο Πάτμου για παράνομη διακίνηση μεταναστών πριν ένα χρόνο. Έγινε αίτημα για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Στις 14 Δεκεμβρίου οδηγήθηκε στα γραφεία του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών. Στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ ομολόγησε.

Μπήκε παράνομα στην Ελλάδα το 2012. Εργάστηκε σε φαστφουντάδικα της Καλλιθέας. Το 2013, κάνοντας κάποιες βοηθητικές δουλειές για λαθροδιακινητές, γνώρισε τον Άχμαντ Μοχάμαντ. Υποτίθεται ότι θα τον βοηθούσε να περάσει στο εξωτερικό, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Οι δυο τους αποφάσισαν να εξαπατήσουν κάποιον πρόσφυγα. Έψαχναν καιρό για το κατάλληλο θύμα. Ο Αλοθμάν φαινόταν ότι έχει χρήματα.

Βρήκαν μια αφορμή και του ζήτησαν να τους επισκεφθεί πριν από το υποτιθέμενο ταξίδι στο υπόγειο διαμέρισμα του Σκάτι στην οδό Σοφοκλέους. Ο 27χρονος φοιτητής πίστευε ότι σε λίγη ώρα θα πέταγε και ήταν χαρούμενος. Του έβαλαν ποτό. Ξαφνικά, ο Άχμαντ τον χτύπησε με ένα ξύλο στο κεφάλι. Τον έδεσε σε μια καρέκλα και συνέχισε να τον χτυπά στο πρόσωπο. Σκοπός του ήταν να τον κάνει να τους αποκαλύψει τι είχε συνεννοηθεί με την αδελφή του για την πληρωμή των χρημάτων. Όταν τους έδωσε την πληροφορία που ζητούσαν, ο Άχμαντ τον σκότωσε. Πήραν το κινητό του και έστειλαν μήνυμα στον Σύρο ενδιάμεσο στην Κρήτη. Πήγαν και εισέπραξαν μέσω Western Union τα 7.000 ευρώ και αφού προμηθεύτηκαν γάντια και εργαλεία, επέστρεψαν στο διαμέρισμα για να εξαφανίσουν το πτώμα. Το τεμάχισαν, το τοποθέτησαν σε σάκους και το πέταξαν σε κάδους της γειτονιάς. Ο Σκάτι δεν επέστρεψε στο διαμέρισμα. Έπιασε άλλο στην Καλλιθέα και το Μάιο μετακόμισε στη Μυρσίνη της Τουρκίας όπου ξεκίνησε καριέρα λαθροδιακινητή με νέο όνομα. Υποτίθεται ότι δεν ξαναμίλησε ποτέ με τον συνεργό του.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA του ήταν στο σακ βουαγιάζ όπου βρέθηκαν τα μέλη του Αλοθμάν. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και επέστρεψε στη φυλακή. Ο Άχμαντ, ο οποίος εμφανίζεται και με το όνομα Μοχάμαντ Αλαμπέντ (όμως μάλλον στην πραγματικότητα ονομάζεται Μουσταφά Τζαντούα), διέφυγε στο εξωτερικό μια μέρα πριν την ανάκριση του συνεργού του. Σύμφωνα με το facebook λογαριασμό του άλτερ έγκο του, Μοχάμαντ Αλαμπέντ, ο δεύτερος δράστης θα ταξίδευε μέσω Μονάχου στην Κοπεγχάγη, όπου υποτίθεται ότι ζει η σύζυγός του. Εναντίον του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο δρ. Χάνι μας ζητά να τον ειδοποιήσουμε όταν ο Φέρας Σκάτι βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. «Είμαι ευγνώμων στην ελληνική αστυνομία για το έργο της. Όταν με ειδοποίησαν ότι συνέλαβαν το δολοφόνο, τηλεφώνησα αμέσως στη Ράσα. Κάπως αλάφρωσε η στεναχώρια της που αποδόθηκε δικαιοσύνη. Θέλω να έρθω να παρακολουθήσω τη δίκη. Ελπίζω ότι ο δολοφόνος θα καταδικαστεί με το ύψιστο της ποινής».

Με τη νέα χιλιετία ξεκίνησε να δουλεύει στα περιοδικά της Καθημερινής και ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε στο ελεύθερο ρεπορτάζ της εφημερίδας. Το 2007 μεταπήδησε στο αστυνομικό ρεπορτάζ, το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.