Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
xristougenna.jpg

«Διαλέγουν πριν από σας για σας»: Αφοι Λαμπρόπουλοι 1901-1999

«Μεγάλη Κατανάλωσις-Μικρόν Κέρδος-Πιστή εξυπηρέτησις της πελατείας». Αυτή την αρχή έθεσαν οι επτά αδελφοί Λαμπρόπουλοι όταν ξεκινούσαν στις αρχές του αιώνα μια οικογενειακή επιχείρηση μικρεμπορίου, που εξελίχθηκε στη γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων που διαμόρφωσε το εμπορικό κέντρο της Αθήνας και τις καταναλωτικές συνήθειες των Αθηναίων.

«Πρωτοπόροι, τολμηροί και εργατικοί, οι Αφοί Λαμπρόπουλοι άρχισαν την εμπορική τους δραστηριότητα την αυγή του αιώνα μας και μαζί προχώρησαν στον αβέβαιο και δύσβατο για την εποχή εμπορικό δρόμο της Αθήνας... Με πίστη στον εαυτό τους και με σεβασμό στον πελάτη “έστω κι αν αγόραζε μιας δραχμής εμπόρευμα”, οι Αφοί Λαμπρόπουλοι δημιούργησαν το μικρό αλλά δικό τους κατάστημα, το οποίο με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σ’ ένα πραγματικά Μεγάλο Κατάστημα» (από εταιρικό έντυπο της εταιρείας Αφοί Λαμπρόπουλοι που εκδόθηκε 89 χρόνια μετά την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης της οικογένειας).

Image
rosesbuilding.jpg

Οι απαρχές

Ο γενάρχης της οικογένειας Λαμπροπούλου, Παναγιώτης καταγόταν από την Κοντοβάζαινα, κεφαλοχώρι στην ορεινή Αρκαδία, σε επικοινωνία με τον Πύργο Ηλείας. Το οικογενειακό σπίτι διατηρείται ακόμα εκεί και φέρει πινακίδα «Οικία Λαμπρόπουλου». Ο Παναγιώτης διατηρούσε το μόνο μπακάλικο-ψιλικατζίδικο του χωριού (διαθέτοντας διάφορα προϊόντα στο πρότυπο των καταστημάτων γενικού εμπορίου της εποχής εκείνης) αλλά δούλευε επίσης ως εποχικός εργάτης στο Λαύριο. Κατά την απουσία του, η σύζυγός του Θεοδώρα, η οποία περιγράφεται ως μια δραστήρια γυναίκα, κρατούσε το εμπορικό κατάστημα.

Image
gymnieya.jpg

Ο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη