Πόσο έτοιμα είναι τα μικρά ελληνικά νησιά για τον κορονοϊό;

«Στο δίλημμα “υγεία ή χρήμα” όλοι βάζουν πρώτη την υγεία», συμφωνούν οι τοπικοί άρχοντες επτά μικρών ή απομακρυσμένων νησιών, που μίλησαν στο inside story. Όμως τα περισσότερα ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, και το φετινό άγχος των κατοίκων είναι να διασώσουν ένα μικρό μέρος του τζίρου τους, παραμένοντας ασφαλείς – ειδικά εκεί όπου οι υποδομές υγείας είναι οριακά ανύπαρκτες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
15
'

Για όσους απεχθάνονται τον μαζικό τουρισμό, τις ασφυκτικά γεμάτες από ξαπλώστρες παραλίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία, εδώ και χρόνια τα μικρά και τα πιο απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου αποτελούν ιδανικό προορισμό για εναλλακτικές διακοπές. Φέτος, υπό το πρίσμα του κορονοϊού, τα χαρακτηριστικά τους που μέχρι το περασμένο καλοκαίρι αποτελούσαν πόλο έλξης, μετατρέπονται σε αδυναμίες, με τις οποίες έρχονταν αντιμέτωποι κάθε χρόνο μόνο οι μόνιμοι κάτοικοί τους και σπανίως εμείς οι τουρίστες.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνωαπό2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Στην τωρινή συγκυρία οι βασικές παράμετροι που προκαλούν ανασφάλεια σε μόνιμους κατοίκους, τοπική αυτοδιοίκηση και εν δυνάμει επισκέπτες, πέρα από το προφανές, δηλαδή τη νησιωτικότητα, είναι οι περιορισμένων δυνατοτήτων και συχνά υποστελεχωμένες τοπικές δομές υγείας, σε συνδυασμό με τη μέχρι στιγμής απουσία εξειδικευμένης καθοδήγησης από την κεντρική διοίκηση – προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες και τις ελλείψεις του κάθε προορισμού. Η ανασφάλεια εντείνεται από το γεγονός ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα επαναλειτουργήσουν όλα τα τουριστικά καταλύματα της χώρας και ακόμη δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες.

Το inside story συνομίλησε με τους δημάρχους Ανάφης, Αλοννήσου, Αστυπάλαιας, Νισύρου, Παξών, Σαμοθράκης και τον κοινοτάρχη της Δονούσας. Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας εκθέτουν την κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι εν μέσω πανδημίας, απαριθμούν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους και μοιράζονται μαζί μας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Έξι από τα επτά αυτά νησιά, εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τα έσοδα που αφήνουν κάθε καλοκαίρι οι τουρίστες στον τόπο τους και η εξίσωση που καλούνται να επιλύσουν είναι δύσκολη: ασφάλεια αλλά και διάσωση έστω ενός μέρους του κύκλου εργασιών που είχαν πέρυσι. Εξάλλου αρκετοί από τους ανθρώπους με τους οποίους μιλήσαμε δεν είναι «κατ’ επάγγελμα» δήμαρχοι, αλλά η δουλειά τους σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό ως ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ή μικρών ξενοδοχείων.

Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στο επίπεδο ετοιμότητας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση ενός πιθανού κρούσματος εν μέσω της φετινής τουριστικής περιόδου, όλα τα νησιά με τα οποία ασχολούμαστε στο παρόν ρεπορτάζ έχουν δομικές αδυναμίες να αντεπεξέλθουν σε ένα τέτοιο απευκταίο, αλλά δυστυχώς διόλου απίθανο ενδεχόμενο. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι δήμαρχοι μέχρι και το Πάσχα ζητούσαν να περιοριστούν ή να απαγορευτούν οι μετακινήσεις προς τον τόπο τους, φοβούμενοι αυτό με το οποίο τώρα αναπόφευκτα έρχονται αντιμέτωποι: τον κίνδυνο ενός εισερχόμενου κρούσματος. Τους μήνες που προηγήθηκαν και τα επτά νησιά στάθηκαν ιδιαίτερα τυχερά· δεν κατέγραψαν ούτε ένα περιστατικό, κερδίζοντας τον χαρακτηρισμό του covid-free τουριστικού προορισμού.

Η λεπτή ισορροπία και οι φόβοι

«Είναι μια σχοινοβασία που ενέχει ρίσκο. Καλούμεθα να λύσουμε μία εξίσωση: Και να διατηρήσουμε τα υψηλά επίπεδα παρεχόμενων υπηρεσιών και να διασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλούς διαμονής σε αυτούς που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές στο νησί και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να επιτύχουμε και κάποια οικονομικά αποτελέσματα» αναφέρει ο Σπύρος Βλαχόπουλος, δήμαρχος Παξών. Στο νησί του κατοικούν μόνιμα περίπου 3.000 άτομα και το 75% ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό «γιατί δυστυχώς ο αγροτικός τομέας δεν αποδίδει πλέον εισόδημα. Το προϊόν του νησιού που ήταν το λάδι, έχει απαξιωθεί ως προς την τιμή και πλέον ο κόσμος καλλιεργεί μόνο για οικιακή κατανάλωση».

«Ήμασταν από τους πρώτους δήμους που ζήτησαν από το υπουργείο Ναυτιλίας να θεσπίσει περιοριστικούς όρους στη μετακίνηση των επιβατών με τα πλοία, ώστε να μην εκτεθούμε σε μεγάλο κίνδυνο. Από εδώ και μπρος θα δούμε τι θα γίνει, γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα. Αν έχουμε ένα κρούσμα την ημέρα θα είναι τραγικό, ακόμη και ένα την εβδομάδα είναι πολύ. Εύχομαι (τα κρούσματα) να μην παρουσιαστούν σε ακατάλληλη χρονική στιγμή. Δηλαδή στα μέσα της όποιας σεζόν απέμεινε. Θα είναι ό,τι χειρότερο, θα οδηγήσει την αγορά σε κατάρρευση» λέει ο κ. Βλαχόπουλος.

«Μέχρι στιγμής έγινε μία πάρα πολύ καλή προσπάθεια, κρατήσαμε το νησί με μηδέν κρούσματα» λέει από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Νικος Γαλατούμος. Στο νησί κατοικούν περίπου 2.500 άτομα, το μεγαλύτερο μέρος τους εξαρτάται από τον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία, αλιεία) και ένα μικρότερο ποσοστό από τον τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια ο κύριος όγκος των τουριστών προέρχεται από Ρουμανία και Βουλγαρία, δύο χώρες που όπως λέει ο κ. Γαλατούμος είχαν καλές επιδόσεις στον κορονοϊό, όπως και η Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή προτιμώ 1.000% να μου έρθουν Βούλγαροι και Ρουμάνοι, παρά Ιταλοί» λέει. Παρόλα αυτά «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση κανένας να είναι εφησυχασμένος. Αν έχουμε κρούσματα θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην τουριστική σεζόν. Θα χτυπήσει άσχημα άμα ακουστεί ότι η Σαμοθράκη έχει κρούσμα».

Στη Νίσυρο των 1.000 κατοίκων, όπου το 70% ασχολείται με τον τουρισμό, επιθυμία του δημάρχου Χριστοφή Κορωναίου είναι να μην έρθουν ξένοι. «Έχουμε την τύχη να είμαστε δίπλα στην Κω, που αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και έχουμε τους ημερήσιους τουρίστες που επισκέπτονται το ηφαίστειο και προέρχονται απ’ όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Φέτος εύχομαι και ελπίζω να έρθουν Έλληνες μόνο διότι φοβόμαστε για το θέμα του ιού. Με τους Έλληνες νομίζω είναι πιο ελεγχόμενη κατάσταση και έτσι κι αλλιώς έχουμε πάει πολύ καλά ως χώρα».

Το ίδιο εύχονται και οι Δονουσιώτες. «Έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τον φόβο. Ήδη έχω ακούσει ότι 3-4 επιχειρήσεις εστίασης (σ.σ.: από τις λιγοστές που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στο νησί) σκέφτονται να μην ανοίξουν φέτος. Πολλοί εδώ μου λένε ότι θα ήταν ευχής έργο να μην έρθουν ξένοι φέτος από την Ευρώπη, αλλά να έχουμε μόνο εσωτερικό τουρισμό. Αυτό θέλουν πολλοί. Γιατί μπροστά στην υγεία ή στο χρήμα, όλοι βάζουν πρώτη την υγεία» λέει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Δονούσας, Χρήστος Σιγάλας.

Έντονος προβληματισμός για τη φετινή σεζόν λόγω της απειλής του κορονοϊού υπάρχει και στην Ανάφη, όπως λέει ο δήμαρχος του νησιού Ιάκωβος Ρούσσος. Δύο από τα πέντε μπαρ του νησιού ενδεχομένως να μην ανοίξουν φέτος γιατί στεγάζονται σε κλειστούς χώρους. «Από τη μία θέλουμε να ανοίξει (το νησί για τους τουρίστες) γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, από την άλλη θα πρέπει να υπάρχει μία προστασία για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες. Υπάρχει μία ανασφάλεια του κόσμου εδώ και φοβάται γιατί δεν έχει τις υποδομές υγείας», συμπληρώνει.

Οριακές υποδομές υγείας

Στην Ανάφη «υπάρχει αγροτικό ιατρείο, με μία γιατρό που κάνει την πρακτική της στο νησί και δύο νοσηλευτές. Κατά τα υπόλοιπα ο Θεός να βάλει το χέρι του» λέει ο κ. Ρούσσος.

Οριακή είναι η κατάσταση και στη Σαμοθράκη. Όπως αναφέρει στο inside story ο διευθυντής του κέντρου υγείας του νησιού, Γεννάδιος Διαμαντόπουλος, λόγω των μεγάλων καταστροφών που υπέστη από τις πλημμύρες του 2017, «το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης στεγάζεται σε ένα Περιφερειακό Ιατρείο στην Καμαριώτισσα. Σε έναν πολύ μικρό χώρο, μόνο με δύο κλίνες για νοσηλεία, με ελλείψεις προσωπικού, ιατρών, πληρώματος ασθενοφόρου, τεχνολόγου μικροβιολογικού εργαστηρίου, με μία στρατιωτική σκηνή για διαλογή ασθενών, η οποία στις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το νησί είναι στη δυσμενή θέση να αντιμετωπίσει πιθανά κρούσματα κορονοϊού που ενδέχεται να προκύψουν με την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Έτσι είναι απολύτως λογικό ότι δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα μικρό ή μεγαλύτερο κύμα πανδημίας από τη στιγμή που σε κανονικές συνθήκες, μετά τις καταστροφές στο Κέντρο Υγείας, αντεπεξέρχεται με δυσκολία χάρη στο φιλότιμο γιατρών, νοσηλευτών και πληρώματος ασθενοφόρου. Είναι πάρα πολύ δύσκολη και επικίνδυνη η κατάσταση. Μακάρι να μην συμβεί κάτι. Έχω ζητήσει από την περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης να μας στείλουν ένα κοντέινερ ISO BOX εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό». Ωστόσο είναι άγνωστο αν και πότε θα ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Στη Νίσυρο υπάρχει ένα κέντρο υγείας με δύο γιατρούς. «Ο ένας κάνει την πρακτική του και ο άλλος είναι γενικός. Δεν έχουμε ειδικευμένο γιατρό. Είχαμε, αλλά μας τον πήραν πέρυσι. Υπάρχουν δύο νοσηλεύτριες, μία μαία και ένας οδηγός ασθενοφόρου» λέει ο δήμαρχος του νησιού. Όσο για τη Δονούσα, των σχεδόν 150 κατοίκων και 1.600 τουριστών (στο απόγειο της σεζόν), το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο της είναι στελεχωμένο με έναν γιατρό. Είχε και μία νοσοκόμα η οποία έφυγε πριν από έναν μήνα. «Έχουμε κάνει τα χαρτιά μας στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια να μας στείλει νοσοκόμο» λέει ο κοινοτάρχης του μικροσκοπικού νησιού, το οποίο δεν διαθέτει ούτε φαρμακείο. Το ιατρείο είναι εφοδιασμένο με κάποια βασικά φάρμακα και από εκεί και πέρα οι παραγγελίες έρχονται από τη Νάξο με το πλοίο Σκοπελίτης. Πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο έχει και η Αλόννησος των 2.700 μόνιμων κατοίκων, το οποίο προ οικονομικής κρίσης ήταν πλήρως στελεχωμένο, όπως μας λέει ο δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης. «Το οργανόγραμμα προβλέπει έναν γιατρό γενικής ιατρικής, ο οποίος έχει και χρέη διευθυντή, έναν νοσηλευτή, χειριστή ακτινολογικού, παρασκευαστή (μικροβιολογικού εργαστηρίου), παιδίατρο, οδοντίατρο, μαία, και οδηγό ασθενοφόρου. Αυτή τη στιγμή είναι στελεχωμένο μόνο με δύο αγροτικούς γιατρούς, δύο νοσηλευτές και έναν οδηγό ασθενοφόρου».

Από τα επτά νησιά που μιλήσαμε, σε συγκριτικά καλύτερη κατάσταση σύμφωνα με τα λεγόμενα των δημάρχων είναι η Αστυπάλαια και οι Παξοί. «Στο περιφερειακό ιατρείο έχουμε τέσσερις ειδικευμένους γιατρούς (καρδιολόγο, γενικό γιατρό ουρολόγο, και δύο ακόμη γενικούς γιατρούς). Άρα δεν θα έλεγα ότι από πλευράς γιατρών αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα. Και αυτό είναι εξαίρεση για νησί. Εκείνο που μας λείπει είναι νοσηλευτές. Στο ιατρείο υπάρχουν χώροι νοσηλείας, έχουμε θαλάμους βραχείας νοσηλείας. Βέβαια έχουμε ζητήσει να έρθει και ISO BOX για να γίνεται εκεί η εξέταση των ασθενών (ύποπτων για κορονοϊό) πριν μπουν στο ιατρείο. Έχουμε οξύμετρα, μέσα από μία χορηγία που μας έκανε η Παπαστράτος έχουμε πάρει ένα μόνιτορ (παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς) και αναμένουμε και εντός τον επόμενων ημερών να έχουμε και έναν αναλυτή αερίων (αίματος)» λέει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.

Στους Παξούς υπάρχει ένα κέντρο υγείας με έξι γιατρούς, έναν αγροτικό, έναν γενικής ιατρικής, μία παιδίατρο, τρεις παθολόγους και δύο νοσηλεύτριες. «Είναι ένα κέντρο υγείας με αρκετά καλή ικανότητα διαχείρισης περιστατικών και καλή στελέχωση» λέει ο δήμαρχος Σπύρος Βλαχόπουλος.

Τα τεστ

Και στα επτά νησιά υπάρχει επάρκεια σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, διαθέτουν οξύμετρα και ειδικές στολές μιας χρήσης για τους υγειονομικούς. Στους Παξούς «έγιναν και οι απαραίτητες προμήθειες σε τεστ (ταχείας ανίχνευσης) τα οποία τα βρήκαμε στην ελεύθερη αγορά», αναφέρει ο δήμαρχος.

Παρόμοια πρόθεση είχε και ο δήμος Αλοννήσου, αλλά τελικά η προμήθεια δεν προχώρησε. «Ακούμε από τους ειδικούς και από την 5η ΥΠΕ (σ.σ.: Υγειονομική Περιφέρεια) στην οποία ανήκουμε ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί ένα κατάλληλο και σίγουρο τεστ (ταχείας ανίχνευσης). Θέλουμε τα τεστ (που θα προμηθευτούμε) να είναι εγκεκριμένα από έναν επίσημο κρατικό φορέα. Όταν ένα τεστ δεν είναι αξιόπιστο, ενδεχομένως να αποβεί μοιραίο. Δεν είναι οικονομικό το θέμα. Θα μπορούσαμε να διαθέσουμε 5.000-10.000 ευρώ, αλλά πρέπει κάποιος να υπογράψει ότι είναι αξιόπιστο, γι' αυτό περιμένουμε να μας προμηθεύσει μία επίσημη υπηρεσία», λέει ο κ. Βαφίνης.

Το θέμα των τεστ απασχολεί και τον δήμαρχο Αστυπάλαιας. «Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο στο νησί αλλά φυσικά δεν είναι εξοπλισμένο για να κάνει μοριακό έλεγχο για Covid-19», λέει ο Νίκος Κομηνέας. «Προσανατολίζονται να εξοπλίσουν κάποια ιατρεία και κέντρα υγείας που είναι στα μεγαλύτερα νησιά με εργαστηριακά τεστ ανίχνευσης. Για τα μικρότερα νησιά, όπως είμαστε εμείς, δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή και το θεωρώ πάρα πολύ σοβαρό θέμα».

Ο Νίκος Κομηνέας την ;Πέμπτη 28 Μαΐου πρότεινε, μέσα από δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού, δωρεάν διακοπές στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας, ως ανταπόδοση για αυτά που προσέφεραν στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος, ζητά μία από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που έχουν αναπτυχθεί για την ανίχνευση του κορονοϊού να σταθμεύσει μόνιμα στο νησί και να διενεργεί διαγνωστικά τεστ. «Κάθε μικρό νησάκι θα έπρεπε να έχει μία τέτοια κινητή μονάδα για να ελέγχει την κατάσταση και να μεταφέρει και το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους».

Στο μεταξύ ο ΕΟΔΥ, όπως ανακοινώθηκε στις 19 Μαΐου, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με τη «Σύμπλευση ΑΜΚΕ» για την πραγματοποίηση τεστ Covid-19 σε μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου. Ήδη τέσσερα φουσκωτά σκάφη της Σύμπλευσης μαζί με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκαν τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο, για την πρώτη σχετική δράση. Ωστόσο το ερώτημα είναι πώς τα φουσκωτά θα προσεγγίζουν τα νησιά που θα χρειαστούν τεστ σε περίπτωση ισχυρών ανέμων – όπως τα μελτέμια του Αιγαίου. «Θα κάνουμε σύμβαση με τον Θεό να είναι ο αέρας κάτω από 6-7 μποφόρ;» αναρωτιέται ο δήμαρχος Ανάφης.

Όπως αναφέρει στο inside story ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, παθολόγος-λοιμωξιολόγος Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μία λύση για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ κορονοϊού στα πιο μικρά νησιά θα ήταν τα μοριακά τεστ POC (Point of Care). «Είναι μικρά φορητά μηχανήματα στο μέγεθος ενός εκτυπωτή και υπάρχει και μία σειρά από αμερικανικές εταιρείες οι οποίες έχουν μοριακά τεστ γρήγορα και πάρα πολύ αξιόπιστα. Με μία μίνιμουμ εκπαίδευση ένας αγροτικός γιατρός θα μπορούσε να κάνει τεστ επί τόπου και να έχει μία πρώτη εικόνα. Το θέμα είναι ότι αυτά δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη στην ελληνική αγορά. Γίνονται προσπάθειες να εφοδιαστούν με αυτά κάποια ελληνικά νησιά έγκαιρα».

Τι θα γίνει αν εμφανιστούν ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα;

Και στους επτά δημάρχους απευθύναμε το ίδιο ερώτημα: «Πώς θα γίνει η διαχείριση ενός ύποπτου περιστατικού;»

«Δεν έχουν δώσει οδηγίες σχετικά με τι θα γίνει στην περίπτωση που υπάρξει ένα ύποπτο κρούσμα, δεν λέω (επιβεβαιωμένο) κρούσμα, (αν εμφανιστεί) κάποιος που έχει έναν πυρετό, έναν βήχα. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο. Δεν ξέρουμε και γι' αυτό κι εμείς είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι» λέει ο δήμαρχος Ανάφης. «Είμαστε ένας δήμος χωρίς υπαλλήλους, έναν υπάλληλο έχουμε. Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες. Δεν έχει πει κάποιος τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να μεριμνήσει ο δήμος να βρει ένα χώρο (απομόνωσης); Σε κανονικές συνθήκες, αν κρίνει ο γιατρός ότι το περιστατικό είναι επείγον έρχεται ελικόπτερο και τον παίρνει. Αν δεν είναι κάτι τόσο πολύ σοβαρό έρχεται σκάφος από τη Σαντορίνη». Όμως η αεροδιακομιδή, όπως εξηγεί ο Ιάκωβος Ρούσσος, μπορεί να καθυστερήσει. «Την άλλη φορά περιμέναμε το ελικόπτερο στις 22:00 και τελικά ήρθε στις 4 τα ξημερώματα γιατί είχε να πάει κι αλλού».

Στη Σαμοθράκη, αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει συμπτώματα Covid-19 θα διακομιστεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη. «Αν χρειαστεί κάποιος να μπει σε καραντίνα υπάρχει διαθέσιμος χώρος από τον δήμο», λέει ο Νίκος Γαλατούμος.

Αντίστοιχη πρόβλεψη για απομόνωση υπάρχει και στη Νίσυρο. «Οργανώσαμε μία δομή από τον Μάρτιο στον ξενώνα του δήμου με 20 δωμάτια», λέει ο Χριστοφής Κορωναίος.

Στη Δονούσα, όπως μας λέει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Χρήστος Σιγάλας, «ακόμη δεν ξέρουμε ποιος θα είναι αυτός ο χώρος (απομόνωσης). Προσπαθούμε να βρούμε ένα κατάλυμα με 5-6 δωμάτια για να το μισθώσει το κράτος, η περιφέρεια ή ο δήμος για την απομόνωση ύποπτων περιστατικών. Το δείγμα για τον εργαστηριακό έλεγχο θα το παίρνει ο γιατρός και θα το στέλνουν στη Νάξο, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να κάνουν μέρες. Αν υπάρχουν υποψίες για κορονοϊό ειδοποιούμε το ΕΚΑΒ και γίνεται η διακομιδή με ελικόπτερο μέσα σε ειδική κάψουλα. Θα κάνουμε ιχνηλάτηση των φίλων του και των συγγενών του, θα προσπαθήσουμε να τους απομονώσουμε και μετά ο Θεός βοηθός. Αν υπάρχει πάνω από ένα περιστατικό τη μέρα, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και φοβάμαι για λόκνταουν του νησιού».

Όπως μας λέει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, «θα πρέπει να οριστεί από τον ΕΟΤ ένας χώρος συγκεκριμένος στον οποίο θα φιλοξενούνται αυτοί οι άνθρωποι. Ο χώρος αυτός θα είναι κάποιο ξενοδοχείο το οποίο θα κάνει σύμβαση με το κράτος για να δέχεται αυτούς τους ύποπτους ασθενείς. Αυτό σκέφτονται. Δεν έχει βγει ακόμη αυτό το πρωτόκολλο, το πώς θα γίνεται όλη η διαχείριση».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παξών αναφέρει ότι «πρακτικά εμείς δεν μπορούμε να απομονώσουμε ύποπτα κρούσματα στο νησί. Υπάρχουν 2-3 ξενοδοχεία που είναι μπουτίκ, πολύ μικρά και υπάρχουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επομένως κάποιος που ήταν με την παρέα του ή την οικογένειά του σε μία βίλα, το καλύτερο είναι να κάτσει εκεί που καθόταν και απλά να γίνει μία καραντίνα». Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η διακομιδή του «θα ειδοποιηθεί το νοσοκομείο Ιωαννίνων που είναι νοσοκομείο αναφοράς για να ξεκινήσει η διαδικασία και σε ένα τρίωρο θα έχει φτάσει εκεί».

Στην Αλόννησο τα ύποπτα κρούσματα θα διακομίζονται στο νοσοκομείο του Βόλου. «Το μόνο που διαθέτει το νησί είναι ένα σκάφος που έχει σύμβαση με το ΕΚΑΒ» λέει ο δήμαρχος. Όπως εξηγεί, οι δυνατότητες του νησιού να διαχειριστεί πάνω από 1-2 περιστατικά μέσα σε μία ημέρα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. «Αν εμφανιστεί ένα περιστατικό στις 12 το μεσημέρι για παράδειγμα ο γιατρός θα επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ και θα γίνει η διακομιδή. Αν εμφανιστεί ακόμη ένα περιστατικό στις 16:00 αποκλείεται να φύγει διότι το σκάφος θα είναι ακόμη εν πλω. Θέλει πέντε ώρες να πάει και να έρθει από τον Βόλο. Αν εμφανιστούν 2-3 κρούσματα μαζί δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα πρέπει να μείνουν στο κατάλυμά τους; Θα πρέπει να πάνε στο ιατρείο που έχει ένα δωμάτιο με ένα κρεβάτι; Δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα ακόμη». Ο Πέτρος Βαφίνης υπενθυμίζει εξάλλου ότι δεν υπάρχει μόνο ο κορονοϊός. Όπως όλο το χρόνο έτσι και «κάθε καλοκαίρι συμβαίνουν διάφορα, τροχαία, πνιγμοί, δηλητηριάσεις, κάποιος αρρωσταίνει. Αυτά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και φέτος μαζί με τον κορονοϊό».

Στο μεταξύ το ΕΚΑΒ, όπως ανακοινώθηκε στις 24 Μαΐου, πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων στους υγειονομικούς σχηματισμούς της νησιωτικής χώρας.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει στο inside story πως η αντιμετώπιση κρουσμάτων στα νησιά έχει αποτελέσει κομμάτι του σχεδιασμού της από την πρώτη στιγμή. «Έχουμε στη φαρέτρα μας ένα πλήθος εργαλείων σε επίπεδο πρωτοκόλλων διαδικασιών, τα οποία επικαιροποιούνται αυτήν την περίοδο ώστε να βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα νέα δεδομένα, καθώς τα νησιά έχουν σαφώς περισσότερους επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες. Κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό μας διαδραματίζει τόσο η διακομιδή συνανθρώπων μας που μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όσο και η απομόνωση των κρουσμάτων για να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση του ιού».

Γενικές οδηγίες, ειδικές ανάγκες

«Τα μέτρα έρχονται κεντρικά και με έναν οριζόντιο τρόπο. Καλό θα είναι να ζητηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση να εμπλακεί ώστε να εξειδικευτεί η πολιτική που θα ακολουθήσουμε, για να πετύχουμε τον μέγιστο δυνατό βαθμό ασφάλειας» λέει ο δήμαρχος Παξών, που αναρωτιέται: «Θα μπορεί κάποιος που έχει ένα τουριστικό κατάλυμα την ίδια ημέρα που έχει αναχώρηση να έχει και άφιξη;»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανάφης αναφέρει ότι «οι άνθρωποι εδώ δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τη λειτουργία των δωματίων. Είπαν για τα ξενοδοχεία, από εκεί και πέρα τι; Εμείς δεν έχουμε ξενοδοχεία, έχουμε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πώς θα απολυμάνεις εδώ; Δεν έχουμε συνεργεία απολύμανσης. Μπαίνουν κάποια ερωτήματα που πρέπει να δοθούν κάποιες απαντήσεις».

«Θα έπρεπε να δοθεί ξεχωριστή σημασία στα μικρά νησιά απ’ ό,τι σε μία πόλη ή σε μεγαλύτερα νησιά. Π.χ. η Νίσυρος θα πρέπει να έχει άλλη αντιμετώπιση από τη Ρόδο, γιατί η Ρόδος είναι μια μεγάλη πόλη, ένα μεγάλο νησί, έχει τις κατάλληλες υποδομές. Εμείς δεν έχουμε» λέει ο δήμαρχος Νισύρου.

Μαζί του συμφωνεί και ο δήμαρχος Ανάφης. «Ίσως θα έπρεπε η Πολιτεία τα μικρά νησάκια να τα προστατεύσει λίγο παραπάνω. Δεν ξέρω τον τρόπο. Κατά την άποψή μου, η Ανάφη με τόσο λίγες επιχειρήσεις που έχει, πιο πολύ θα στοιχίσει ένα ελικόπτερο να κάνει πέντε αερομεταφορές παρά να επιδοτήσει τις επιχειρήσεις εδώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο δήμαρχος Αλοννήσου. «Τα μέτρα και οι οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί είναι πολύ γενικά. Θα πρέπει να γίνει για κάθε νησί ξεχωριστά. Τι ξενοδοχειακές μονάδες έχει το κάθε νησί, τι υποδομές υγείας έχει και πώς ακριβώς θα γίνει η διαχείριση των περιστατικών. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο ξεχωριστό για κάθε τόπο. Κι εμείς ως δήμος μπορούμε να συνδράμουμε στο μέτρο που μας αναλογεί. Είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε υπηρεσία. Θα πρέπει όλοι μαζί, οργανωμένα, Πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, υγειονομικές υπηρεσίες, να έχουμε έναν οδικό χάρτη να μπορούμε να ξέρουν πώς να κινηθούμε σε κάθε ενδεχόμενο».

Απευθύναμε σχετικά ερωτήματα προς το υπουργείου Τουρισμού ως προς την εξειδίκευση των μέτρων και των πρωτοκόλλων διαχείρισης κρουσμάτων για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Όπως μας απάντησαν «ακριβώς αυτά τα θέματα που θέτετε είναι αυτά που εξειδικεύονται αυτή την εβδομάδα με το υπουργείο Υγείας και το επιχειρησιακό σχέδιο θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των διαβουλεύσεων, γίνονται προσπάθειες να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης για το κάθε νησί και να ενισχυθούν οι υφιστάμενες δομές υγείας ώστε να μπορεί να γίνει διαχείριση κρούσματος, αν προκύψει.

Το κάμπινγκ και τα πανηγύρια

Σημαντική βοήθεια για την τοπική οικονομία των τριών από τα επτά νησιά που ασχοληθήκαμε, είναι και το ελεύθερο κάμπινγκ, ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι αλλιώς.

«Θα κάνουμε εφαρμογή του νόμου. Μας έχει πει ο δήμος ότι πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι και πού μένουν όσοι έρχονται στο νησί, για να είναι εύκολη η ιχνηλάτηση και η απομόνωσή τους. Η τήρηση της υγιεινής στις παραλίες είναι δύσκολη. Στεναχωριόμαστε με το θέμα του κάμπινγκ γιατί τόσα χρόνια εδώ αυτοί οι άνθρωποι έχουν στηρίξει το νησί, αλλά δυστυχώς φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», λέει ο πρόεδρος της Δονούσας, συμπληρώνοντας ότι ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από κατασκηνωτές.

Σκέψεις για περιορισμό του ελεύθερου κάμπινγκ υπάρχουν και στη Νίσυρο. «Θα προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε φέτος με κάποιο τρόπο για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα» λέει ο δήμαρχος του νησιού.

«Κάμπινγκ δεν θα υπάρξει φέτος. Θα είμαστε αυστηροί όσο γίνεται. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ελεύθερη κατασκήνωση, είναι θέμα υγιεινής» λέει ο δήμαρχος Ανάφης, που όπως υποστηρίζει έχει στηρίξει το ελεύθερο κάμπινγκ επί 30 χρόνια. «Μας βρίζουν, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι τα πράγματα δεν είναι όπως πέρσι ή πρόπερσι».

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τα καλοκαιρινά πανηγύρια. Όπως μας ενημερώνουν από την Πολιτική Προστασία, «μπορεί αν κάποιο νησί εμφανίσει αυξημένο επιδημιολογικό δείκτη να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα, τα οποία να περιλαμβάνουν και την ακύρωση κάποιων προγραμματισμένων εκδηλώσεων».

Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.