Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
untitled-1.jpg

Τα 55 υπουργεία «φαντάσματα»

Κάθε ανασχηματισμός αποδιοργανώνει τη δημόσια διοίκηση, λόγω των αλλαγών που φέρνει στη δομή των υπουργείων. Ο πρόσφατος, της 28ης Αυγούστου, δίνει μία εξαιρετική αφορμή για έναν απολογισμό των 55 υπουργείων που «εξαφανίστηκαν» τα τελευταία 25 χρόνια.

Η ελληνική δημοκρατία έχει περάσει, είναι αλήθεια, από σαράντα κύματα. Δικτατορίες, πόλεμοι, βασιλείες.

Αλλά μετά την 3η ελληνική δημοκρατία, την ένταξη στην ΕΕ και την κρίση, το αναμενόμενο θα ήταν η χώρα να «προσαρμοσθεί» σταδιακά στην ομαλότητα. Να κατασταλάξει, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, σε ένα πρότυπο λειτουργίας της κρατικής δομής.

Τα στελέχη και οι υπάλληλοι θα έπρεπε – πλέον – να μην επηρεάζονται από τον πολιτικό κύκλο. Η μηχανή του δημοσίου θα έπρεπε να λειτουργεί αδιάλειπτα σαν ρολόι, ακόμα κι όταν υπάρχουν εκλογές, ακόμα κι όταν/αν υπάρξει κάποια πολύμηνη περιπέτεια για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα.

Δεν θα πιάσουμε το «νήμα» από πολύ παλιά, αλλά από το 1993. Από τότε υπάρχουν «ιστορικά» στοιχεία για τα υπουργεία που γεννήθηκαν και πέθαναν στο αρχείο της Βουλής.

Από τότε λοιπόν μέχρι σήμερα, 55 υπουργεία έχουν «καταργηθεί». Ουσιαστικά έχουν μετονομασθεί, συγχωνευθεί ή έχουν υποστεί δραστική αλλαγή αρμοδιοτήτων και έτσι αντικαταστάθηκαν από νέα.

Κάποιες φορές η αλλαγή έγινε για να νοικοκυρευτούν διάσπαρτες πολιτικές και να καλυφθούν νέες ανάγκες (π.χ. κοινωνία της πληροφορίας, έρευνα και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη