Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user livitsanos
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
offscreenlomva.jpg
Αγιασμός για την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, Οκτώβριος 2018. [Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi]

Γιατί διστάζουν οι βουλευτές να τα βάλουν με την Εκκλησία;

Προόσφατα κρούσματα ανορθολογισμού υποχρέωσαν την ελληνική κοινωνία να συζητά επί μέρες αν μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω της Θείας Μετάληψης, φέρνοντας στην επιφάνεια τη «διακλάδωση» των σχέσεων της πολιτικής –ιδίως των αιρετών εκπροσώπων της– με την Εκκλησία.
Αγιασμός για την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, Οκτώβριος 2018. [Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi]

Η είδηση της απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, που μεταξύ άλλων «διαπίστωσε» ότι η συμμετοχή στην τέλεση του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας δεν συμβάλλει στην μετάδοση του κορονοϊού, έγινε αντιληπτή ακόμη και από διεθνή μέσα κύρους, όπως το πρακτορείο Reuters. Προκάλεσε ευρύτατες αντιπαραθέσεις στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο, και συνολικά στην ελληνική κοινωνία.

Υπήρξαν για το θέμα αυτό κεντρικές ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Καταγράφηκαν κάποιες –μετρημένες στα δάχτυλα– τοποθετήσεις πολιτικών στελεχών και βουλευτών που είτε στήριξαν έντονα, είτε διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση αυτή. Το εντυπωσιακό όμως στοιχείο ήταν η σιωπή της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών, των αιρετών εκπροσώπων της χώρας, για το ζήτημα και κυρίως η απροθυμία να εκφράσουν δημόσια το αυτονόητο: Δηλαδή μια ορθολογική θέση, που θα συνιστούσε αποχή από θρησκευτικές τελετές για το χρονικό διάστημα που προτείνουν οι ειδικοί στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Με απλά λόγια φαίνεται πως σιωπηρά ίσχυσε το … «καλύτερα να μην τα βάλουμε με την Εκκλησία».

Η Νέα Δημοκρατία

Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν με αφορμή την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου διάρκεσαν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη