Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
fake.jpg
Aπό διαδήλωση υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας στο Βερολίνο, 9 Μαΐου 2020.

Disinfodemic: Τι μάθαμε από την εκδήλωση του inside story

Η μία συνομιλήτρια χειρίστηκε περισσότερα κρούσματα Covid-19 από κάθε άλλο εντατικολόγο στην Ελλάδα. Ο άλλος έχει στόχο ζωής (και το καταφέρνει) να φέρει την επιστήμη κοντά στα παιδιά και τους απλούς ανθρώπους. Και ο τρίτος παλεύει ενάντια στα fake news. Ήταν το ιδανικό μείγμα για μια διαφωτιστική κουβέντα για τις ψεύτικες ειδήσεις του κορονοϊού.
Aπό διαδήλωση υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας στο Βερολίνο, 9 Μαΐου 2020.

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση του inside story με θέμα «Disinfodemic: Η επιστήμη και η δημοσιογραφία απέναντι στα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας». Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γορανίτης (συντάκτης Επιστήμης&Τεχνολογίας του inside story) και συμμετείχαν οι:

  • Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»
  • Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Βιολόγος-Γενετιστής, Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του Athens Science Festival
  • Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Image
ce_disinformation.jpg

Ακολουθούν επιλεγμένα αποσπάσματα από τη συζήτηση.

Παραπληροφόρηση: Ποιος φταίει περισσότερο;

Γιάννης Γορανίτης: Το τελευταίο διάστημα σε κάθε γωνιά του πλανήτη διαδίδονταν –ίσως και ταχύτερα από τον ίδιο τον ιό– θεωρίες συνωμοσίας, ψευδείς ειδήσεις, κακόβουλες διαδόσεις και σίγουρα αντιεπιστημονικοί ισχυρισμοί. Στην χώρα μας για παράδειγμα υπήρχε πολύ έντονο το φαινόμενο πολλοί άνθρωποι να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν νεκροί από τον ιό και ότι όλο αυτό ήταν ένα τέχνασμα για να μας «κλείσουν μέσα». Το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη