Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cemedicina.jpg
Μανδραγόρας και Μήκων η υπνοφόρος. Εθνική Βιβλιοθήκη Νάπολης.

Τι είχε μέσα το βαλιτσάκι των αρχαίων γιατρών

Οι συνταγές θεραπευτικών σκευασμάτων που έφτασαν μέχρι σήμερα από γραπτές πηγές, αποκαλύπτουν την αγωνία των ανθρώπων να εντοπίσουν μέσα στον κόσμο γύρω τους ό,τι θα μπορούσε να απαλύνει τα δεινά της αρρώστιας. Πολλά από τα φάρμακα της φύσης που χρησιμοποιούσαν εξάλλου οι αρχαίοι, είναι γνωστά και σήμερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Μανδραγόρας και Μήκων η υπνοφόρος. Εθνική Βιβλιοθήκη Νάπολης.

«…Ευτύς του βγάζει ο Πάτροκλος τη σουβλερή σαγίτα/ απ' το μερί με το μαχαίρι του, το μαύρο γαίμα πλένει/ με χλιό νερό και πάνω απίθωσε πικρή πονοκοιμήτρα/ ρίζα, στο χέρι αφού την έτριψε, και σταματά τους πόνους./ Έτσι η πληγή γοργά εμαράθηκε και στάθηκε το γαίμα».

Στην Ιλιάδα, όταν ο Ευρύπυλος τραυματισμένος από βέλος στο πόδι βγαίνει από τη μάχη κουτσαίνοντας και παρακαλεί τον Πάτροκλο να τον βοηθήσει, αυτός τον οδηγεί στη σκηνή, τον βάζει να ξαπλώσει σε δέρματα ταύρων και περιποιείται την πληγή του. Πολύ θα ήθελαν να ξέρουν όμως σήμερα οι ιστορικοί της ιατρικής από ποιο φυτό προέρχεται αυτή η «πικρή ρίζα» που απολυμαίνει τα τραύματα και σταματάει το αίμα. Ήταν η κηκίδα; Ήταν η αχιλλεία η χιλιόφυλλος με την οποία ο Κένταυρος είχε γιατρέψει και την φτέρνα του Αχιλλέα; Μήπως η αριστολόχια κληματίδα, η γεντιανή, το κενταύριον ή η αιματόρριζα, που είναι γνωστή για τη μεγάλη περιεκτικότητά της σε τανίνη; Άγνωστο – όπως και οι περισσότερες ονομασίες για τους μη ειδικούς. Στην εποχή του Ομήρου εξάλλου, η λέξη «φάρμακον» περιελάμβανε και τη θεραπεία και το δηλητήριο. Εντοπίζεται μάλιστα ήδη στην Μυκηναϊκή εποχή ως pa-ma-ko σε πήλινη πινακίδα της Γραμμικής Β' γραφής.

Image
f_1.jpg
Πήλινη πινακίδα της Γραμμικής Β' γραφής όπου υπάρχει η λέξη pa-ma-ko (τέλη 13ου π.Χ. αιώνα). Από το ανάκτορο του Άνω Εγκλιανού στην Πύλο. [Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο]

Οι περιγραφές του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη