Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
gas.jpg
[HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP]

Πόλεμος ΗΠΑ, Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο: Διαπραγμάτευση για σκληρούς παίκτες

Η τριγωνική αναμέτρηση Μόσχας, Ριάντ και Ουάσιγκτον, που έχει οδηγήσει σε καθήλωση των τιμών του πετρελαίου, αποτελεί ένα chicken game παγκόσμιας κλίμακας που διεξάγεται σε περισσότερα του ενός επίπεδα: οικονομικό, γεωπολιτικό, επικοινωνιακό. Κι από αυτό θα κριθεί η αυριανή ισορροπία δυνάμεων στον πλανήτη.
[HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP]

Στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, και εν μέρει εξαιτίας της, εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στην διεθνή αγορά πετρελαίου μία σύγκρουση η οποία θυμίζει το γνωστό σπαγγέτι γουέστερν Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος, με τους τρεις πρωταγωνιστές να αναρωτιούνται ποιον από τους δύο πρέπει να πυροβολήσουν πρώτον. Βέβαια, υποψήφιος για τον ρόλο του «καλού» δεν υπάρχει.

Το τρίγωνο της αντιπαράθεσης ορίζεται από τους δύο μεγαλύτερους παραδοσιακούς παραγωγούς πετρελαίου, δηλαδή τη Σαουδική Αραβία (ως ηγέτιδα του καρτέλ του OPEC) και τη Ρωσία, συν τον νεόφερτο πρωταγωνιστή, τις ΗΠΑ, όπου η τεχνολογική τομή της υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking) επέτρεψε την ανάπτυξη του κλάδου του σχιστολιθικού πετρελαίου (shale oil) και φυσικού αερίου (shale gaz). Μάλιστα, με άνω των 19 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2019, εκ των οποίων τα 5 εκατ. προέρχονται από τον κλάδο του shale oil (αύξηση κατά 60% σε σχέση με το 2011), οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως στην πετρελαϊκή παραγωγή, με μερίδιο αγοράς γύρω στο 19%, ενώ οι άλλοι δύο ανταγωνιστές διατηρούν το 11-12%.

Παραγωγή πετρελαίου 2019
ΧώραΕκατομμύρια βαρέλια/ημέραΜερίδιο παγκόσμιας αγοράς
ΗΠΑ19,5119%
Σαουδική Αραβία11,8112%
Ρωσία11,49

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη