Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
miller.jpg

Οι γραμματοσειρές-φετίχ των Ελλήνων συγγραφέων

Ζητήσαμε από Έλληνες συγγραφείς να μας αποκαλύψουν τις γραμματοσειρές που λατρεύουν αλλά και αυτές που απεχθάνονται. «Ίσως να είναι κι αυτό κάτι που πρέπει να συζητάμε με τους ψυχιάτρους μας», απάντησε μία εξ αυτών.

«Η επιλογή της γραμματοσειράς είναι εξίσου σημαντική με αυτό που γράφεις», είπε κάποτε η γραφίστρια Μπόνι Ζιγκλέρ. Παρότι δεν συμφωνούν όλοι οι γραφιάδες με τον αφορισμό, ελάχιστοι εμφανίζονται αδιάφοροι για τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιούν. Η γραμματοσειρά που διαλέγεις άλλωστε είναι ενδεικτική όχι μόνο της αισθητικής σου, αλλά και της σχέσης που αναπτύσσεις με το γραπτό σου. Το ζήτημα επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο μετά από ένα σχετικό tweet του συγγραφέα Σον Ρίτσαρντσον που απαντήθηκε και σχολιάστηκε από αρκετούς ομότεχνούς του.

Η συνακόλουθη κάλυψή του από τον Guardian σε ένα άρθρο που έγινε viral μας έδωσε την αφορμή για ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ στις τάξεις των Ελλήνων συγγραφέων.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι, σε αντίθεση με τους αγγλόφωνους συναδέλφους τους, δεν επέλεξαν μαζικά τα Times New Roman. Για την πρωτιά κονταροχτυπήθηκαν τα Garamond και τα Calibri, με αρκετές εκπλήξεις να αναζωπυρώνουν τον διάλογο. Αξιοπρόσεκτη είναι και η σημασία που δίνουν οι συγγραφείς στο μέγεθος της γραμματοσειράς αλλά και στο διάστιχο, αναδεικνύοντας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη