Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cestaikreg.jpg
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, γεν. διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο τελευταίο Eurogroup, 7 Νοεμβρίου 2019. [European Union]

Από κόσκινο περνά η Κομισιόν το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Στo Euro Working Group που ολοκληρώθηκε χθες συζητήθηκαν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε μεταπρογραμματικά η κυβέρνηση, που καθυστερούν και πάλι –με κορυφαία τα κρατικά φέσια προς ιδιώτες– και οι νέες μεταρρυθμίσεις που προωθεί για να τονώσει την ανάπτυξη, όπως καταγράφηκαν στη νέα αξιολόγηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, γεν. διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο τελευταίο Eurogroup, 7 Νοεμβρίου 2019. [European Union]

Εχθές Τρίτη 26 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Euroworking Group η προετοιμασία της απόφασης που θα λάβει το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου για τη νέα αξιολόγηση της χώρας. Στο επίκεντρο τέθηκε το πόρισμα της Κομισιόν για την Ελλάδα, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η έκθεση της Κομισιόν έχει αναμφίβολα πολύ θετικό ύφος για το παρόν και για τις προοπτικές της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο όχι μόνο για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος, με τις οποίες συνδέεται, αλλά και για τη διαπραγμάτευση της αλλαγής στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αναφέρεται όμως και σε κινδύνους που παραμένουν, αλλά και σε ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Μέσα από το κείμενο (που συνιστά την πρώτη συμφωνία της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δανειστές) διαμορφώνεται ένα πλέγμα δεσμεύσεων για τα επόμενα έτη. Αναδεικνύονται ουσιαστικά οι στόχοι των επόμενων αξιολογήσεων της χώρας, η οποία θα τελεί έως και το 2022 σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Image
euroworkingroundtable.jpg
Το στρογγυλό τραπέζι του Eurogroup, του άτυπου όργανου των υπουργών των κρατών-μελών που ανήκουν στην ευρωζώνη για τη συζήτηση ζητημάτων σχετικών με τις κοινές ευθύνες τους έναντι του ευρώ, με βασική αποστολή τον συντονισμό τους.

Γίνεται σαφές ότι οι δεσμεύσεις, που εξειδικεύονται στις 155 σελίδες της έκθεσης, τροφοδοτούνται από 2 «δεξαμενές»:

1. Από τις εκκρεμότητες του μνημονιακού παρελθόντος της χώρας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη