Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
meat.jpg

Θα έτρωγες ένα μπιφτέκι που παρασκευάστηκε σε εργαστήριο;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα χρειαστεί να υιοθετήσουμε το εργαστηριακά παραγόμενο κρέας ως μονόδρομο αν θέλουμε να επιβιώσει η Γη – κι εμείς οι ίδιοι. Μιλάμε με τον «ευαγγελιστή» του καθαρού κρέατος, αλλά καταγράφουμε και τον επιστημονικό αντίλογο.

Άλλοι το ονομάζουν «εργαστηριακό» κρέας, ορισμένοι «καλλιεργημένο», κάποιοι το λένε απλώς «καθαρό», ενώ λίγοι επιμένουν στο «in vitro». Όποιον όρο κι αν χρησιμοποιούμε, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οδεύουμε σε μια εποχή που η ανθρωπότητα θα καλύπτει τις ανάγκες της για κρέας χωρίς να χρειάζεται να σκοτώνει ζώα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Μαρκ Ποστ, καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και πρωτοπόρος της «καλλιέργειας» κρέατος σε εργαστήριο.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για καινούρια ιδέα. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα οι επιστήμονες είχαν αρχίσει να εξερευνούν την προοπτική της εργαστηριακής παραγωγής κρέατος. Το 1931, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε προβλέψει ότι στα επόμενα πενήντα χρόνια η ανθρωπότητα θα τρεφόταν με κρέας που παράγεται στο εργαστήριο από ειδικά μικρόβια, με τον ίδιο τρόπο που οι αρτοποιοί χρησιμοποιούν τη μαγιά για την παραγωγή ψωμιού. Έπεσε κάποια χρόνια έξω, αλλά να που βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στο «καθαρό» κρέας, το οποίο εκτός των άλλων θα λύσει και ένα πρακτικό πρόβλημα:

«Το να ταΐσουμε όλους τους κατοίκους του πλανήτη είναι μια δύσκολη πρόκληση, όχι μόνο γιατί οδεύουμε προς τα δέκα δισεκατομμύρια, αλλά κυρίως γιατί όλοι αυτοί οι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη