Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
untitled-2.jpg
Ο Τέσλα μπροστά στον καινοτόμο συντονιζόμενο μετασχηματιστή (γνωστό και ως «πηνίο Τέσλα») που εφηύρε το 1891.

Νίκολα Τέσλα: Γιατί λησμονήσαμε τον εφευρέτη που άλλαξε τον κόσμο

Με αφορμή την κυκλοφορία της μυθιστορηματικής βιογραφίας «Τέσλα, το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα», επιχειρούμε μια περιήγηση στον κινηματογραφικό βίο και την ανεπανάληπτη διαδρομή του αμφιλεγόμενου εφευρέτη.
Ο Τέσλα μπροστά στον καινοτόμο συντονιζόμενο μετασχηματιστή (γνωστό και ως «πηνίο Τέσλα») που εφηύρε το 1891.

Ο Νίκολα Τέσλα είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους πλέον καινοτόμους επιστήμονες όλων των εποχών. Ρηξικέλευθος και οραματιστής, κατόρθωσε να συνδέσει το όνομά του με ορισμένες από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του σύγχρονου πολιτισμού, όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα. Παράλληλα, όμως, απέτυχε να το συνδέσει με άλλες, όπως το ραδιόφωνο, τις ακτίνες Χ, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ασύρματα δίκτυα, και πολλές ακόμη, τις οποίες οικειοποιήθηκαν ευθέως ή πλαγίως συνάδελφοί του.

Ο Τέσλα, όμως, δεν ενδιαφερόταν ούτε για την προσωπική αναγνώριση, ούτε για την εμπορική εκμετάλλευση των εφευρέσεων του. Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι γνώριζε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας από τους πρώτους δισεκατομμυριούχους, κατέληξε να πεθάνει μόνος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου τρεφόταν μόνο με γάλα και μπισκότα.

Image
800px-teslathinker.jpg

Η μυθιστορηματική βιογραφία

Ο Σέρβος συγγραφέας Βλάντιμιρ Πίσταλο έχει μελετήσει εκτενώς το έργο και τη ζωή του συμπατριώτη του. Η συγγραφή της μυθιστορηματικής τριλογίας Τέσλα, το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα, η οποία τελικά ενσωματώθηκε σε έναν τόμο, διήρκησε πάνω από μια δεκαετία. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση από τα σερβικά του Χρήστου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη