Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
yavuz.jpg
To τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ πριν ξεκινησει τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. [CELAL GUNES / ANADOLU AGENCY]

Αντλούν Κύπρος και Ελλάδα γεωπολιτική ισχύ από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων;

Ενώ η Άγκυρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ασκεί έντονες πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, ήρθε η ώρα να δούμε πόσο «αντέχει» στην πραγματικότητα το επιχείρημα περί γεωπολιτικής αναβάθμισης Αθήνας και Λευκωσίας μέσω των εξορύξεων.
To τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ πριν ξεκινησει τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. [CELAL GUNES / ANADOLU AGENCY]

Τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβε χώρα στη Λευκωσία ένα σημαντικό γεγονός στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και εξορύξεις υδρογονανθράκων: ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, υπέγραψε τις συμβάσεις για τις άδειες έρευνας υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με αντισυμβαλλόμενη την κοινοπραξία της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni, παρουσία των πρέσβεων της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Κύπρο, καθώς και του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Το αφήγημα περί γεωπολιτικής αναβάθμισης

Μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η υπογραφή των συμβάσεων «αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο ενεργειακό μας πρόγραμμα, γιατί διευρύνεται η παρουσία των εταιρειών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (στο εξής: ΑΟΖ) με την αδειοδότηση πλέον και του τεμαχίου 7 και εμβαθύνεται και ενδυναμώνεται περαιτέρω η στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών μέσα στην ΑΟΖ μας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η υπογραφή των συμβάσεων ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην κυπριακή ΑΟΖ, τεχνικά, οικονομικά και γεωπολιτικά. Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, το τεμάχιο 7 είναι ένα από τα 12 που έχει διαμορφώσει η Λευκωσία, που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη