Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
met.jpg

Ποιος φοβάται να γίνει δότης μυελού των οστών;

«Ο μυελός βρίσκεται στα οστά, άρα για να βγει θα πονάει και θα είναι επικίνδυνο». Έτσι απλοϊκά σκεφτόμαστε οι περισσότεροι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έννοια της μεταμόσχευσης μυελού. Τίποτα από τα δύο όμως δεν ισχύει. Ούτε πόνος ούτε βλάβη υπάρχει, μόνο ευγνωμοσύνη από τον άνθρωπο στον οποίον χαρίζουμε ζωή.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, Κολωνάκι. Οι άνδρες της τροχαίας προετοιμάζονται για την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, βάζουν κορδέλες και απομακρύνουν όλα τα οχήματα στη Μαρασλή και τους γύρω δρόμους, που έχουν νεκρώσει. Την ίδια στιγμή στον 7ο όροφο του Ευαγγελισμού, τα χέρια των γιατρών και των βιολόγων μετατρέπονται σε γέφυρα ζωής, καθώς κρατούν “τρεις ζωές”, και στα δικά μου μάτια έναν ολόκληρο κόσμο.

Image
_dm72364.jpg
Ο 10ος όροφος του Ευαγγελισμού, όπου βρίσκονται οι μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Δώρο ζωής από την άλλη άκρη του κόσμου

Το ομφάλιο αίμα δυο βρεφών που γεννήθηκαν στην Ισπανία και την Αμερική βγαίνει από τη δεξαμενή (τράπεζα φύλαξης) και τους -150 βαθμούς.

Image
_dm72219.jpg
Επιλογή μονάδων ομφάλιου αίματος προς απόψυξη και επεξεργασία από τη βιολόγο κα Πουλοπούλου.

Σε λιγότερα από δέκα λεπτά, σε μια διαδικασία που δεν επιτρέπει το παραμικρό λάθος, οι γιατροί αφού επεξεργάζονται και επαναφέρουν το ομφάλιο αίμα στην αρχική του κατάσταση, με ένα σπριντ το μεταφέρουν στον 10ο όροφο του νοσοκομείου, όπου το μεταγγίζουν άμεσα σε μια γυναίκα με λευχαιμία. Χάρη στο δώρο των δύο βρεφών, εκείνη αποκτά πλέον σοβαρές πιθανότητες να θεραπευτεί.

Οι αιματολόγοι Ιωάννης Μπαλταδάκης, Ιωάννης Τσιώνης, Δήμητρα Οικονομοπούλου, η βιολόγος Ζωή Πουλοπούλου και η τεχνολόγος Ειρήνη Μπίκα επιτρέπουν στο inside story να γίνει ίσως το μοναδικό ελληνικό μέσο που παρακολουθεί από κοντά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη