Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
green.jpg
[Miguel Barroso/Flickr]

Η στροφή στην οικολογία έχει να κάνει με αυτά που κερδίζεις κι όχι με αυτά που χάνεις

Όλο και περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν πως η υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής, αντί να θέτει σε κίνδυνο την ευημερία του ατόμου, ανοίγει τον δρόμο για μια πιο ικανοποιητική ζωή.
[Miguel Barroso/Flickr]

Το περιοδικό The New Republic έγραψε φέτος τον Ιούνιο: «Θα πρέπει να κάνετε θυσίες για να σώσετε τον πλανήτη», ενώ η αμερικανική εφημερίδα Metro ανέφερε: «Τι θα αποχωριζόσασταν για να βάλετε τέλος στην αλλαγή του κλίματος;». Αυτές οι επικεφαλίδες, που διάβασα από το γραφείο μου στο Λονδίνο, όπου διεξάγω έρευνα πάνω στην περιβαλλοντική ψυχολογία, μας φέρνουν αντιμέτωπους με ακραίες επιλογές: μεταξύ εαυτού και κοινωνίας, ευημερίας και ηθικής. Με ανησυχεί να βλέπω τη δράση υπέρ του περιβάλλοντος να εξομοιώνεται κατ' αυτόν τον τρόπο με την αυτοθυσία. Με κάνει επίσης να αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το περιεχόμενο μιας τρίτης πρόσφατης επικεφαλίδας, αυτή τη φορά από το Sky News –«Η πλειοψηφία των Βρετανών δεν επιθυμεί να περιοριστεί οικονομικά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής»– που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά.

Η ικανοποίηση από τη ζωή είναι υποκειμενική

Ένα όλο και μεγαλύτερο σώμα ερευνών υποδεικνύει ότι, αντί να θέτει σε κίνδυνο την ατομική ευημερία, η υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής ανοίγει τον δρόμο για μια πιο ικανοποιητική ζωή. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που αγοράζ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη