Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ce2katoxh.jpg
Ανασκαφή αρχαίου αγάλματος υπό την εποπτεία Γερμανών αξιωματικών.

Οι Γερμανοί «αρχαιολάτρες» που έκλεψαν αρχαία στον πόλεμο

Μια σειρά από διακεκριμένους Γερμανούς αρχαιολόγους παρέλασε από την Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής. Η «αγάπη» τους όμως για τις ελληνικές αρχαιότητες χαρακτηριζόταν μάλλον από κτητικότητα, παρά από φροντίδα.
Ανασκαφή αρχαίου αγάλματος υπό την εποπτεία Γερμανών αξιωματικών.

«Μόλις μπήκαν οι Γερμανοί, οι αρχαιολόγοι τους, που αποτέλεσαν ιδιαίτερη “στρατιωτική υπηρεσία προστασίας της τέχνης”, απαιτήσανε πρώτα πρώτα να ανοίξουμε αμέσως τα Μουσεία, λέγοντας στην αρχή πως ο πόλεμος τελείωσε πια, ύστερα πως τα αρχαία θα πάθουν κρυμμένα, ύστερα πως στον πόλεμο ίσα-ίσα οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να καταφεύγουν στην τέχνη κλπ. Η επίμονη αντίσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μας, εγλύτωσε τα σπουδαιότερα μουσεία μας από την καταστροφή και τη λεηλασία. Γιατί όπου βρήκαν ευκαιρία τα έκαμαν και τα δύο».

Image
katohi_2.jpg
Ο Χρήστος Καρούζος, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Κατοχή.

Στις 16 Ιουνίου του 1945, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και μία από τις εξέχουσες μορφές της ελληνικής αρχαιολογίας, Χρήστος Καρούζος, μιλάει σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό «Ελληνικά Γράμματα» για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες αρχαιολόγοι από τα στρατεύματα Κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την τρομοκρατία που υπέστησαν ώστε να ενδώσουν στις απαιτήσεις των Γερμανών, καθώς και για τις κλοπές αρχαιοτήτων και τις καταστροφές μνημείων.

Ο ίδιος είχε υποβάλει την παραίτησή του από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ήδη από την ημέρα που οι κατακτητές εισήλθαν στην Αθήνα. Άλλωστε διευθυντής του τότε ήταν ο Βάλτερ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη