Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
cebioethics.jpg

Τα μεγάλα ερωτήματα για τη ζωή και το τέλος της, που ρυθμίζει η βιοηθική

Τι γίνεται αν μια γυναίκα τεκνοποιήσει χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα; Επιτρέπεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια; Ποια μπορεί να γίνει παρένθετη μητέρα; Μπορούμε να αποφασίσουμε οι ίδιοι την ευθανασία μας; Αυτά και άλλα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η βιοηθική, τα συμπεράσματα της οποίας λαμβάνονται υπόψη στη νομική ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων.

Η βιοηθική είναι ο κλάδος της επιστήμης που προσπαθεί να βρει απαντήσεις σε προβλήματα όπως η ακριβής χρονική στιγμή έναρξης της ζωής και του θανάτου. Παράλληλα στοχεύει να προκαλέσει δημόσιο διάλογο και διαβούλευση, ώστε η νομική ρύθμιση ζητημάτων όπως η τεκνοθεσία, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η παρένθετη μητέρα, η άμβλωση και η μεταμόσχευση οργάνων να αντικατοπτρίζει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής, στις 19 Οκτωβρίου, διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αθήνα ημερίδα, η συμμετοχή στην οποία είναι ελεύθερη, με στόχο την πληροφόρηση της ευρύτερης κοινωνίας γύρω από τα σχετικά ζητήματα και την πραγματοποίηση ενός ανοικτού διαλόγου, στον οποίον προσκαλούνται όλοι οι διαμορφωτές της σχετικής πολιτικής. Μία εκ των ψυχών της διοργάνωσης είναι η Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή, νομικός και πανεπιστημιακός με ειδίκευση στα ζητήματα βιοηθικής, που διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Φέτος η ημερίδα θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου με θεματική τον «Σεβασμό στην Πολιτισμική Διαφορετικότητα».

Image
fereniki_3.jpg
Η Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή.

Η Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή μιλά στο inside story για τους στόχους και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη