Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
ceeuelpidon4460030.jpg
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην Ευελπίδων. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Προβληματική η μετάβαση στον νέο ποινικό κώδικα

Αρκετοί δικαστές θεωρούν ότι «χάνουν» τις δίκες τους, ενώ οι δικηγόροι των κατηγορουμένων κατηγορούν τους δικαστές ότι αποφασίζουν contra legem (ενάντια στον νόμο). Περιστατικά από τις δίκες της Siemens και των Νέζη-Μυτιληναίου.
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην Ευελπίδων. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Ότι η μεγάλη δίκη της Siemens, όπου εξετάζεται η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας σε σχέση με την σύμβαση προμήθειας 8002 της Siemens στον ΟΤΕ, δεν θα έληγε ομαλά ήταν κάτι που φαινόταν στον ορίζοντα. Ούτως ή άλλως η τελική έκβασή της φαινόταν πως θα συνέπιπτε με την εισαγωγή των νέων κωδίκων στο νομικό σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης της χώρας, του ποινικού και του κώδικα ποινικής δικονομίας. Γι' αυτό βιαζόταν ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Ηλίας Γιαρένης και γι' αυτό «αγόραζαν χρόνο» αρκετοί από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων.

Ο νέος ποινικός κώδικας ήταν γνωστό ότι περιλάμβανε μικρότερες ποινές για οικονομικά αδικήματα σε σχέση με τις δυσανάλογα σκληρές ποινές του ν. 1608
 

Ο νέος ποινικός κώδικας ήταν γνωστό ότι θα περιλάμβανε μικρότερες ποινές για οικονομικά αδικήματα σε σχέση με τις δυσανάλογα σκληρές ποινές του νόμου 1608/50, με βάση τον οποίον είχε αρχίσει και εξελισσόταν η δίκη. Αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου βρισκόταν μπροστά σε ένα τρίλημμα σχετικά με το πότε θα ίσχυε το σχέδιο του ποινικού κώδικα όπως είχε διαμορφωθεί από τη διαβούλευση:

  • Αμέσως, δηλαδή από την 1/7

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη