Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceburundi000_par8171781.jpg
Αστυνομία και στρατός κυνηγούν πολίτες στις μεγάλες διαδηλώσεις του Μαΐου 2015 στη Μπουτζουμπούρα του Μπουρούντι. [Jennifer Huxta/AFP]

Αφρική, ανοχύρωτη ήπειρος

Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, έλληνας υπήκοος από το Μπουρούντι, μιλά στο inside story για τις περιπέτειες της χώρας του με τη δημοκρατία και την εισβολή της Κίνας στην Αφρική.
Αστυνομία και στρατός κυνηγούν πολίτες στις μεγάλες διαδηλώσεις του Μαΐου 2015 στη Μπουτζουμπούρα του Μπουρούντι. [Jennifer Huxta/AFP]

«Είχαμε δικτατορίες στο παρελθόν που στηρίζονταν είτε από τη Ρωσία, είτε από τις χώρες της Δύσης. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου όμως, οι περισσότερες χώρες της Αφρικής εξαναγκάστηκαν να γίνουν πιο δημοκρατικές, να υιοθετήσουν συντάγματα. Το σύνταγμα του Μπουρούντι είναι αντιγραφή του γαλλικού συντάγματος. Τα κράτη αυτά θα έπρεπε μετά από όλα όσα πέρασαν να στηρίξουν τη δημοκρατία, να σταθούν στα πόδια τους. Αλλά δεν υπάρχει παράδοση σε αυτή τη μορφή του πολιτεύματος. Μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, με ενοχλεί να βλέπω μεγάλες χώρες, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να στηρίζουν δολοφόνους».

Έχω απέναντί μου έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην αφρικανική ήπειρο. Ο ίδιος έχει φυλακιστεί και βασανιστεί γιατί αρνήθηκε να πάρει μέρος στη σφαγή που διέταξε το καθεστώς στο Μπουρούντι το 2015.

Image
img_20180323_175936.jpg
Ο Ρίτσαρντ-Σπύρος Χαγκαμπιμάνα με τη στολή του υπαρχηγού των υπηρεσιών ασφαλείας του Μπουρούντι.

Ο Ρίτσαρντ (Σπύρος) Χαγκαμπιμάνα, 49 ετών σήμερα, υπήρξε υπαρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ένας άνθρωπος με μεγάλη δύναμη, ο οποίος δεν εκτέλεσε τις διαταγές των ανωτέρων του να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών, που είχαν κατακλύσει τους δρόμους καταγγέλλοντας τον πρόεδρο για διαφθορά και απαιτώντας την παραίτησή του.

Οι Αρχές υποστήριζαν τότε ότι οι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη