Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
ce11.jpg
Ιέρεια (ή θεά) από την τοιχογραφία των κροκοσυλλεκτριών στη Θήρα. [Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού]

Οι κομψές κυρίες του Αιγαίου στην εποχή του Χαλκού

Τα ρούχα που φορούσαν οι γυναίκες στη Μινωική Κρήτη, το Αιγαίο και τις Μυκήνες μας αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες για την κοινωνική τους θέση, τη σχέση τους με την εξουσία και τα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της εποχής.
Ιέρεια (ή θεά) από την τοιχογραφία των κροκοσυλλεκτριών στη Θήρα. [Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού]

Καλοντυμένες με την τελευταία λέξη της μόδας, με εντυπωσιακά καπέλα, πολύχρωμες φούστες από μαλλί και λινό, διάφανα πέπλα από μετάξι και στενά μπούστα, συχνά αποκαλυπτικά, οι γυναίκες που έζησαν στη Μινωική Κρήτη, το Αιγαίο και τις Μυκήνες την εποχή του Χαλκού (3.500 – 1.100 π.Χ.) «μιλούν» μέχρι σήμερα μέσα από την ενδυμασία και το σώμα τους για τις κοινωνίες στις οποίες έζησαν.

Πέρα από τις πληροφορίες που μας δίνει για την αισθητική του αρχαίου κόσμου, ο τρόπος που ντύνονταν οι γυναίκες της εποχής, ο οποίος αποκωδικοποιείται ολοένα περισσότερο τα τελευταία χρόνια, φέρνει στο φως πολλά στοιχεία για την κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική οργάνωση της περιόδου, τις σχέσεις στα ανάκτορα, την ίδια τη θέση των γυναικών σε αυτά, καθώς και τις εμπορικές συναλλαγές των κέντρων αυτών με περιοχές εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου.

Image
12.jpg
Οι «Γαλάζιες κυρίες» από το Ανάκτορο της Κνωσού. Τοιχογραφία Υστερομινωικής περιόδου. [Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού]

Ποια ακριβώς ήταν η κοινωνική θέση των γυναικών, ποιες οι σχέσεις τους με την κεντρική πολιτική εξουσία και το σύστημα παραγωγής της περιόδου αυτής, πώς ταξίδευαν οι τάσεις της μόδας από το κέντρο στην περιφέρεια και τις γειτονικές χώρες (Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή) και από τις υψηλές κοινωνικές τάξεις των ανακτόρων στα ευρύτερα κατώτερα στρώματα;

Σε αυτά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη