Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
30'
Κείμενο:
photo_epirus_one_1.jpg
Άποψη ποταμού στην Ήπειρο. [Evgenia Choros/Greenpeace]

Φόβοι για υποβάθμιση περιοχών Natura από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Τα χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα, που το ελληνικό κράτος έχει ήδη ή πρόκειται να παραχωρήσει σε εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχουν μέγεθος αντίστοιχο με το 57% της ελληνικής επικράτειας.
Άποψη ποταμού στην Ήπειρο. [Evgenia Choros/Greenpeace]

Όταν ο Αντώνης Νικολουδάκης, ένας 52χρονος επιχειρηματίας και μόνιμος κάτοικος Ζακύνθου, απάντησε στην κλήση μου, το πρώτο πράγμα που ήθελα να τον ρωτήσω ήταν πώς κατέληξε στο νησί των Ιονίων.

Με δύο λόγια

Tο inside story αποκαλύπτει τα προβλήματα με τις έρευνες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Για το θέμα εκφράζουν ανησυχία περιβαλλοντικές οργανώσεις και μέλη των τοπικών κοινωνιών, που αμφιβάλλουν για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, καθώς για τις σεισμικές έρευνες, δηλαδή το πρώτο από τα τρία στάδια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, δεν έχει εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Αν και ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, είπε στο inside story ότι η προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται μέσα από το λεγόμενο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ), οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είναι για όλους πειστικές, καθώς, σε αντίθεση με τη ΜΠΕ, το ΠΣΔ παραμένει γνωστό μόνο μεταξύ κράτους και πετρελαϊκών εταιρειών και δεν μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό του να παραμένει άγνωστο στην κοινή γνώμη. Η μη πραγματοποίηση ΜΠΕ για τις σεισμικές έρευνες στις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη