Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceacropolisview000_par2004043073399.jpg
[Fayez Nureldine/AFP]

Πόσο πουλιέται η θέα στην Ακρόπολη;

Η οικοδομική ανάπτυξη στην περιοχή της Ακρόπολης, ακριβώς λόγω της γειτνίασης και της θέας προς το μνημείο, έχει ξεπεράσει από καιρό τα ανεκτά όρια, περισφίγγοντας βάρβαρα τον ιερό βράχο.
[Fayez Nureldine/AFP]

«Το ζήτημα δεν λήγει με το σταμάτημα ή και την κατεδάφισιν της οικοδομής. Διότι μένει ανοικτόν το κεφάλαιον των ευθυνών δι’ όσα έγιναν». Η πρόσφατη ανέγερση των δύο πολυώροφων κτισμάτων κάτω από την Ακρόπολη, με το ύψος τους να προβάλλεται στο μνημείο, γεγονός που έχει προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα, θα μπορούσε να είναι η αφορμή για την ανωτέρω δήλωση.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι μας χωρίζουν περισσότερα από εξήντα χρόνια από την εποχή που ο Κώστας Μπίρης, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της ιστορίας της πόλης των Αθηνών και της πολεοδομικής της εξέλιξης, είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα για την κατεδάφιση ενός άλλου κτίσματος στα πόδια της Ακρόπολης, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Θρασύλλου συγκεκριμένα, θέτοντας προ των ευθυνών τους όλους όσοι είχαν επιτρέψει την ανέγερσή του. Σύσσωμος και ο Τύπος άλλωστε είχε χαρακτηρίσει τότε, το 1955, ως σκάνδαλο την πενταόροφη οικοδομή, πόσο μάλλον, που σύμφωνα με την καταγγελίες φαινόταν να εμπλέκονται και πολιτικοί, αφού επρόκειτο για ιδιοκτησία της κόρης του υπουργού Εσωτερικών: «Οφείλει να κατονομάση η Κυβέρνησις τον τε ιδιοκτήτην ως και τους μετ΄ αυτού συνεταιρισθέντας δια την τερατώδην οικοδομήν» έγραφε η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη