Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cemeds.jpg
[rawpixels.com/Pexels]

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τη φαρμακοβιομηχανία και οι εκλογές

To 2018 η φαρμακοβιομηχανία κατέβαλε σχεδόν το 33% της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω των οριζόντιων εκπτώσεων στις οποίες υποχρεούται από το 2012. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι θα τις αλλάξει και ίσως γι’ αυτό αρκετοί φαρμακοβιομήχανοι δεν θέλουν να γίνουν οι εκλογές, προτού ψηφιστεί ο νέος νόμος.
[rawpixels.com/Pexels]

Τoν Σεπτέμβριο του 2018 ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το κεντρικό όργανο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας, υπέβαλε τις θέσεις του για την επόμενη μέρα της πολιτικής φαρμάκου. Έλπιζε και στόχευε πως η έξοδος από τα μνημόνια θα συνοδευόταν από μια αναστροφή του εκκρεμούς προς την κατεύθυνση της αύξησης της πίτας της φαρμακευτικής δαπάνης. Κεντρική ιδέα αυτής της πολιτικής είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίον καθορίζονται οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα (σ.σ. με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η διευκόλυνση της εισαγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων, χωρίς να είναι απαραίτητη η παραπομπή τους σε πέντε χώρες που τα έχουν ήδη εισαγάγει κι έχουν επαρκείς μηχανισμούς ελέγχου της σχέσης κόστους/οφέλους, αλλά και η επιβολή μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών που θα μειώσουν το βάρος που σηκώνει τώρα η φαρμακοβιομηχανία, η οποία συνεισφέρει το ένα στα τρία ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης.

Κι αυτό γιατί μετά τον ένατο χρόνο από την ισχύ των μνημονίων, η φαρμακευτική πολιτική της χώρας παραπαίει μεταξύ ενός συστήματος που δεν είναι βιώσιμο και της ανάληψης από τους ιδιώτες καταναλωτές και τις εταιρείες ενός όλο και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη