Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover.jpg

«Ο Καλός Αμερικάνος»

Ο Μπιλ Μπίνεϊ έφτασε στην ανώτερη τεχνική θέση που μπορεί κανείς να καταλάβει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA). Τα πάντα περνούσαν από τα χέρια του. Όμως σαράντα μέρες μετά την πτώση των δίδυμων πύργων, παραιτήθηκε για να γίνει whistleblower. Κατά τη γνώμη του, η αμερικανική υπηρεσία είχε ξεπεράσει κάθε όριο στη συγκέντρωση των στοιχείων των πολιτών, χωρίς μάλιστα να φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Ο Μπίνεϊ είναι «Ο Καλός Αμερικάνος».

Η ελληνική Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, που στην ουσία αποκάλυψε την υπόθεση των υποκλοπών της Vodafone, που περιλάμβανε την παρακολούθηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, θα ήθελε να παρέμβει και στην υπόθεση της παρακολούθησης των στελεχών του ΔΝΤ στο ξενοδοχείο Χίλτον, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Ο νόμος ωστόσο δεν της επιτρέπει να κάνει ελέγχους σε τηλεφωνικά κέντρα ξενοδοχείων, επιχειρήσεων και γραφείων. Σύμφωνα με την ίδια την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, η παρακολούθηση δεν πρέπει να έγινε μέσα από το τηλεφωνικό δίκτυο, αλλά με μηχάνημα υποκλοπής που είχε τοποθετηθεί στον χώρο («κοριός»), καθώς οι φωνές ακούγονταν από απόσταση, με ένα βάθος. Όμως τίποτα δεν βρέθηκε. Και αυτή ήταν η επιτυχία των υποκλοπέων. Absolute deniability, η απόλυτη δυνατότητα άρνησης της εγκληματικής πράξης, να γνωρίζεις ποιος μπορεί να το έκανε αλλά να μην είσαι σε θέση να το αποδείξεις.

Από το 2003 που ιδρύθηκε η ΑΔΑΕ, συνέβαλε στο να διαμορφωθούν κανόνες (πολιτική ασφαλείας) για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, υπηρεσιών Διαδικτύου και ταχυδρομικών υπηρεσιών. Αλλά για ένα πράγμα κυρίως έγινε γνωστή: Το γιγάντιο πρόστιμο που επέβαλε στη Vodafone για το άνοιγμα του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη