Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cematinoastigmiotypo2018-08-063.04.20m.m.jpg
Εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στο Μάτι με χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης από το Κέντρο Αριστείας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

«Το παν στις φυσικές καταστροφές είναι η πρόληψη»

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει στη φαρέτρα του ένα πολύτιμο εργαλείο πρόληψης καταστροφών, που αξιοποιούν χώρες από όλον τον κόσμο. Η ελληνική Πολιτική Προστασία ακόμα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίησή του.
Εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στο Μάτι με χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης από το Κέντρο Αριστείας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Ο Χάρης Κοντοές είναι ο επικεφαλής της Ομάδας Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που συντονίζει για την Ελλάδα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που παρακολουθεί δορυφορικά τις φυσικές καταστροφές. Γι' αυτόν δεν υπάρχει το «αν θα ξαναγίνει μια καταστροφή» αλλά το «πότε θα έρθει η επόμενη». Και ο δρόμος είναι ένας: η προετοιμασία.

Κύριε Κοντοέ είδατε την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική λεπτό προς λεπτό, από ψηλά. Ποια είναι η δική σας αξιολόγηση για το τι πήγε στραβά;

Δεν θα μπορούσε να μην πάει αυτό το γεγονός στραβά κατά την άποψή μου, γιατί ήταν ένα ραγδαίο γεγονός συγκριτικά λόγω έντασης, όπως ήταν και το πρoηγούμενο που ζήσαμε με τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Είναι και ο καιρός που έχει αλλάξει δραματικά και έχουμε ζητήματα σημαντικά πλέον αλλαγής του κλίματος, όπως διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά, οπότε ίσως πλέον τα θέματα πλημμύρες και φωτιές να είναι πιο συχνά και αντίστοιχα ραγδαία.

Image
kontoes1.jpg
Ο Χάρης Κοντοές.

Αν και δεν είμαι επιχειρησιακός, αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά για μένα μία εικόνα που δεν συνηθίζεται, την οποίαν αντιληφθήκαμε σχεδόν αμέσως, στα πρώτα δέκα λεπτά που ξεκίνησε η πυρκαγιά, όταν δίναμε την αντικειμενική παρατήρηση από τους δορυφόρους για το πώς πάει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη