Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
trump2.jpg
Aπό την επίσκεψη του Τραμπ στην Κίνα, Νοέμβριος 2017. [JIM WATSON / AFP]

ΗΠΑ vs Κίνας: O πόλεμος των τηλεπικοινωνιών

Ο ακήρυχτος πόλεμος των ΗΠΑ με τους κινεζικούς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σκάνδαλα εκατομμυρίων, δωροδοκίες, εμπορικές συμφωνίες που διαλύονται, υποψίες για παρακολουθήσεις και αψιμαχίες σε διπλωματικό και δικαστικό επίπεδο συνθέτουν ένα παζλ σε high-tech περιβάλλον.
Aπό την επίσκεψη του Τραμπ στην Κίνα, Νοέμβριος 2017. [JIM WATSON / AFP]

Η συμβουλή των επικεφαλής του FBI, της CIA, της NSA και τριών ακόμη αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας ήταν σαφής: «Μη χρησιμοποιείτε συσκευές της Huawei και της ZTE». Η σύσταση έγινε τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της ειδικής ακρόασης στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας. O διευθυντής του FBI Κρις Ρέι έκανε ανοιχτά λόγο για τον κίνδυνο «ανεπιθύμητης τροποποίησης ή κλοπής πληροφοριών» για τους κατόχους κινεζικών κινητών, ενώ τόνισε τον κίνδυνο κατασκοπείας.

Με δυο λόγια

Οι ΗΠΑ εκφράζουν εδώ και χρόνια ανησυχίες ότι η επέκταση των κινεζικών εταιρειών σε όλο το τηλεπικοινωνιακό φάσμα παγκοσμίως μέσω hardware και software, αλλά και η μεγάλη διείσδυσή τους στο οικοσύστημα των smartphones (9 στους 12 κορυφαίους κατασκευαστές παγκοσμίως προέρχονται από την Κίνα) συνδέεται με παρακολουθήσεις και υποκλοπές δεδομένων πολιτών, επιχειρήσεων και κρατικών οργανισμών. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχουν κατορθώσει να αποδείξουν ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου (ZTE, Huawei κ.ά.) μοιράζονται δεδομένα τρίτων χωρών με την κυβέρνησή τους, αλλά ο διπλωματικός και οικονομικός πόλεμος συνεχίζεται αδυσώπητος. Η πρόσφατη δικαστική απόφαση με την οποία η ΖΤΕ τιμωρείται με βαρύτατο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη