Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cetantrum.jpg
Οι κρίσεις θυμού είναι δύσκολες στον χειρισμό αλλά πολύτιμες για αυτά που μπορούν να διδάξουν στο παιδί.

Πώς να πλάσετε έναν ανθεκτικό παιδικό εγκέφαλο

Ξεχάστε τις ταμπέλες όπως «ντροπαλός», «φοβητσιάρα», «επιθετικός», που παλιότερα ακολουθούσαν ένα παιδί σε όλη τη ζωή του. Η πρόσφατη ανακάλυψη που κλόνισε τα θεμέλια της νευροεπιστήμης είναι πως ο εγκέφαλος αλλάζει ασταμάτητα, μέχρι και σε προχωρημένη ηλικία.
Οι κρίσεις θυμού είναι δύσκολες στον χειρισμό αλλά πολύτιμες για αυτά που μπορούν να διδάξουν στο παιδί.

Όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο του ψυχιάτρου Ντάνιελ Σίγκελ και της ψυχοθεραπεύτριας Τίνα Πέιν Μπράισον The Whole Brain Child (νούμερο ένα της Amazon στην παιδική ιατρική ψυχολογία) μου φάνηκε τόσο μεγάλη αποκάλυψη –σε συνδυασμό με το No Drama Discipline, επίσης δικό τους και νούμερο δύο στη σχετική λίστα– που ήθελα να το χαρίσω σε όποιον πατέρα, μητέρα, παππού ή θεία γνώριζα και αγαπούσα. Τις περισσότερες φορές όμως προσέκρουα στο εμπόδιο της γλώσσας: «Ξέρεις, είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά δυσκολεύομαι να διαβάσω επιστημονικό βιβλίο στα αγγλικά».

Η πρόσφατη κυκλοφορία του στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη με τον τίτλο Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του ήταν ιδανική ευκαιρία για να μεταφέρω σε ένα άρθρο τα σημεία που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση, με βάση το μεταφρασμένο πλέον κείμενο. Οι δύο συγγραφείς έκαναν τη δουλειά αυτή ευκολότερη, αφού δίνουν τις πιο πρόσφατες και σημαντικές επιστημονικά πληροφορίες με τρόπο κατανοητό και ευανάγνωστο, ώστε εμείς οι υπόλοιποι να μην νιώσουμε χαζοί. Oι γονείς και οποιοδήποτε πρόσωπο φροντίζει παιδιά θα βρουν τις συμβουλές τους χρήσιμες και, αν καταφέρουν να τις κάνουν πράξη, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξελιχθούν σε δυνατούς, ανθεκτικούς

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη