Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
2'
Βίντεο:
cemytilene.jpg
[lesvossolidarity.org]

Το καζάνι του θυμού βράζει στη Μυτιλήνη

Είναι γνωστό ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν δεχτεί πολύ περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που μπορούν να αντέξουν. Το αποτέλεσμα είναι ο θυμός να συσσωρεύεται και στις δύο πλευρές, των ντόπιων και των μεταναστών-προσφύγων, και να καταλήγει σε περιοδικές εκρήξεις που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητα πολλών ανθρώπων.
[lesvossolidarity.org]

Πόσο απέχει η κόλαση από τον παράδεισο; Είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα του οποίου την απάντηση βίωσαν στο πετσί τους οι περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες που από το 2015 έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου. Άφησαν τις εμπόλεμες πατρίδες τους για να φτάσουν στη Γη της Eπαγγελίας. Εκεί τους περίμεναν αλληλεγγύη, χαμόγελα αλλά και σκληρή βία. Ένας νέος πόλεμος έχει ξεσπάσει στη Λέσβο, ανάμεσα στις εθνότητες –μικρότερος από εκείνον που άφησαν πίσω τους, αλλά και αυτός βάρβαρος.

Θλιβερό παράδειγμα είναι το κολαστήριο της Μόριας στη Μυτιλήνη, που σχεδιάστηκε για να στεγάσει 2.500 χιλιάδες προσφυγές και μετανάστες και φιλοξενεί σήμερα, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, πάνω από 5.000 ανθρώπους. Είναι ένας σύγχρονος πύργος της Βαβέλ, που κάθε βράδυ μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Το βίντεο προέρχεται από προηγούμενη έρευνα, της Αλεξίας Καλαϊτζή για το inside story.

Ωστόσο, έπαψε πλέον να απασχολεί τα εγχώρια ΜΜΕ και αναφορές γίνονται μόνο όταν τα επεισόδια είναι εκτεταμένα και θρηνούνται νεκροί, ή όταν αναφέρονται σοβαροί τραυματισμοί. Συνέβη τελευταία, όταν περισσότεροι από 300 Κούρδοι από τη Συρία εκδιωχτήκαν από τον καταυλισμό από Άραβες συμπατριώτες τους και Ιρακινούς, με

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη