Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κατηγορία:
Κείμενο:
kalpaki2.jpg
Προετοιμασία υλικών για την κατασκευή τριγωνομετρικού © Πολεμικό Μουσείο.

Χαράλαμπος Κατσιμήτρος: Ο ανυπάκουος στρατηγός του ’40

Μπορεί ο Μεταξάς να είπε το «Όχι» στους Ιταλούς, αποδεχόμενος τον πόλεμο, αλλά δεν είχε μεγάλες προσδοκίες από τον ελληνικό στρατό. «Η κυβέρνησις δεν αναμένει νίκας», δήλωσε στον διοικητή της 8ης μεραρχίας που υπερασπιζόταν τα σύνορα, και τον συμβούλευσε να τραβηχτεί στο εσωτερικό της χώρας. Ο Κατσιμήτρος όμως δεν υπάκουσε. Και έφτασε μέχρι την Κορυτσά.
Προετοιμασία υλικών για την κατασκευή τριγωνομετρικού © Πολεμικό Μουσείο.

Μέχρι το 1939, η μοναδική δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων που θεωρούνταν επικίνδυνη για την Ελλάδα ήταν η Βουλγαρία. Ό,τι αμυντικά κονδύλια ενέκρινε το κράτος, τα διέθετε για την οχύρωση της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, την περίφημη «γραμμή Μεταξά», που ήταν μία αλυσίδα απόρθητων φρουρίων. Για τα σύνορα με την Αλβανία δεν υπήρχε πρόβλεψη, καθώς η γειτονική χώρα δεν θεωρείτο ρεαλιστικός επιθετικός κίνδυνος, αφού τηρούσε ουδέτερη στάση.

Η απειλή από την Ιταλία

Όλα αλλάζουν τον Απρίλιο του 1939, όταν η Ιταλία εισβάλλει στην Αλβανία και προωθεί ένα μέρος των στρατευμάτων της στην ελληνοαλβανική μεθόριο, προδίδοντας έτσι τα επεκτατικά της σχέδια στον χώρο της χερσονήσου του Αίμου και την Μεσόγειο.

Image
katsimhtr_me_gyn_-_mhtera_patera_.jpg
Ο στρατηγός Κατσιμήτρος με την σύζυγό του Ελένη και τα παιδιά του Γεώργιο (υπολοχαγό τότε) και την κόρη του Βασιλική το έτος 1952. [Αρχείο Αθηνάς Κατσιμήτρου]

Είναι η περίοδος που η Ιταλία κυβερνάται από το φασιστικό καθεστώς του Ντούτσε, που φιλοδοξεί να την μετατρέψει σε αυτοκρατορία, ακολουθώντας το παράδειγμα της άλλης στρατιωτικής υπερδύναμης, της Γερμανίας. Ο Μουσολίνι, για μήνες μετά την εισβολή στην Αλβανία, θα κρατά κρυφά τα σχέδιά του και θα προσπαθεί να πείσει την ελληνική κυβέρνηση, με προσωπικές μάλιστα επιστολές προς τον Μεταξά, ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Ελλάδα.

Όλον αυτόν τον καιρό, ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη