Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κατηγορία:
Κείμενο:
User link
Profile picture for user haralabopoulos
Πάνος Χαραλαμπόπουλος
cejungle.jpg

Η ζούγκλα της παραπληροφόρησης και μια “fake” εξαγγελία

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα fake news υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε. Οπλισμένοι με κάποιες βασικές γνώσεις και έναν οδηγό για τη διάκριση της αληθινής από την ψεύτικη είδηση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον «ιό του 21ου αιώνα». Όσο για την ελληνική πολιτεία, προς το παρόν παγώνει την εξαγγελία για θέσπιση μηχανισμού ελέγχου της παραπληροφόρησης και περιμένει τις ενέργειες της ΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως από την ημέρα που ανέλαβε ο Donald Trump την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με τον όρο fake news. Ωστόσο, μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας δείξει πως τα λεγόμενα fake news είναι πολύ παλιό φαινόμενο, καθώς δεν είναι τίποτα παραπάνω από ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες μεταδίδονται τις περισσότερες φορές σκοπίμως· όσον καιρό υπάρχει τύπος και μετάδοση ειδήσεων, υπάρχουν και αυτές. Έχουν όμως πληθύνει, λόγω των πολλαπλών μέσων μετάδοσης ειδήσεων, της κυριαρχίας των κοινωνικών δικτύων, της ανωνυμίας και της δυσκολίας ελέγχου και περιορισμού του φαινομένου.

Επιπλέον, τα fake news εμπεριέχουν προεκτάσεις οι οποίες πρέπει να εξετασθούν, αν θέλουμε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για τον «ιό του 21ου αιώνα». Πλέον, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και αλλού, ο όρος τείνει να χρησιμοποιείται ως γενικευμένη «ασπίδα» απέναντι σε οποιαδήποτε είδηση, θέση ή άποψη που αντιβαίνει στην προσωπική αντίληψη ή κοσμοθεωρία του εκάστοτε δέκτη. Για να το θέσουμε πιο απλά, fake news είναι δυνητικά οτιδήποτε, αφού κάθε πληροφορία παρά τον βαθμό τεκμηρίωσής της, άπαξ και αντιτίθεται στις παγιωμένες απόψεις ενός ή περισσότερων

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη