Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Guest Editor:
xlwrida.jpg

Φύση δυσανάγνωστη: Η κυκλαδίτικη χλωρίδα

Μυρίζουμε αλλά δεν ανακαλύπτουμε την πηγή. Αυτή είναι κρυμμένη. Το φυτό που μυρίζει δια-θερίζει. Μαζεύει την δραστηριότητα του και κρύβεται. Αν δεν είναι αλμυρίκι, σκίνος, φραγκοσυκιά ή αγαύη, είναι σχεδόν αόρατο. Μόνο αν το πατήσεις, κατά λάθος ή από περιφρόνηση, βγάζει οσμή το θυμάρι, το ελίχρυσο, η άγρια λεβάντα. Και τότε μπορεί να υποψιαστείς τον πλούτο του, αυτόν που μόνο οι ειδικοί γνωρίζουν.

Η εμπειρία της καλοκαιρινής απόδρασης στις Κυκλάδες είναι μοναδική και αναντικατάστατη για όλους μας. Είναι θεμελιώδης στον βίο μας η ανάμνηση του νησιώτικου τοπίου, το κλεφτό υπνάκι κάτω από τα αλμυρίκια και η ομορφιά του ανθρώπινου κορμιού που ανα-βαπτίζεται στην αλμύρα. Εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες φυλάγονται σε συρτάρια και σκληρούς δίσκους παλεύοντας να την κρατήσουν ζωντανή.

Ποιος ενδιαφέρθηκε για την χλωρίδα των Κυκλάδων; Μάλλον μόνο όσοι έτυχε να πάνε Πάσχα. Τι θυμάται ο καθένας από την χλωρίδα του καλοκαιριού; Τίποτα, μια ξεραΐλα. Δρόμοι κατά κανόνα δύσκολοι που μας δημιουργούν άγχος όταν τους διασχίζουμε με το μηχανάκι ή το αυτοκίνητο πόλης. Μονοπάτια στα οποία περπατάνε μόνο κάτι περίεργοι Γάλλοι. Ξερολιθιές που –για δες, ρε παιδί μου–καλλιεργούσαν κάποτε οι άνθρωποι. Δεν έχουμε κι ένα γαϊδούρι να ανέβουμε να δούμε το εκκλησάκι ή το ερειπωμένο κάστρο. Ακτές ανεξερεύνητες –πού να πας με τις σαγιονάρες, άσε εδώ στην αμμουδιά είναι μια χαρά. Ο ήλιος καίει πολύ. Δεν μπορούμε να πάμε τώρα. Μια άλλη φορά πρέπει να έρθουμε Πάσχα. Την Άνοιξη είναι πιο ωραίες οι Κυκλάδες. Κλισέ και εκκρεμότητες. Πώς να ανακαλύψει κάποιος την φύση υπό τέτοιες συνθήκες; Ο μύθος του τίποτα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη