Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
ce2tsirogiannis2.jpg
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ.

«Αντί να διαλυθούν τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, διαλύθηκε η ομάδα που έκανε τη μεγαλύτερη επιτυχία»

Το ενδιαφέρον για την αρχαιοκαπηλία είναι υποκριτικό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιρογιάννη, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα των κυκλωμάτων που εμπορεύονται αρχαιότητες.
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ.

Είναι παγκοσμίως ένας από τους ελάχιστους κυνηγούς αρχαίων· ο άνθρωπος που μπορεί να εντοπίσει τις αρχαιότητες που είναι αντικείμενα λαθρανασκαφής στις προθήκες των μουσείων, των εκθέσεων, ακόμα και σε διάσημους οίκους τέχνης. Ως συμβασιούχος του υπουργείου Πολιτισμού του ελληνικού δημοσίου, συνεργάστηκε εθελοντικά για τέσσερα χρόνια (2004-2008) με την Ελληνική Αστυνομία, βοηθώντας σε 174 υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Όταν η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε, αποφάσισε να πάρει την υποτροφία που του προσέφερε το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και να εγκατασταθεί στη Βρετανία. Από εκεί συνεχίζει το εθελοντικό του έργο, βοηθώντας τις αρχές παγκοσμίως να επαναπατρίσουν τις κλεμμένες αρχαιότητες.

Image
istsirogiannis.jpg

Και μπορεί τα μέιλ που λαμβάνει από τον απλό κόσμο να είναι ενθαρρυντικά, αλλά όπως λέει ο ίδιος, οι κατά τόπους αρχές δεν «μπαίνουν στον κόπο» να του αποδώσουν τα εύσημα, πόσο μάλλον να τον ευχαριστήσουν.

Ο λόγος για τον Δρ. Χρήστο Τσιρογιάννη, που μιλά στο insidestory.gr για τη διαχρονική υπόθεση της παγκόσμιας αρχαιοκαπηλίας.

Υπόθεση Μάικλ Στάινχαρτ. Είχε προσπαθήσει να πουλήσει ελληνικές κλεμμένες αρχαιότητες μέσω του οίκου δημοπρασιών Christies το 2014. Μπορείτε να μας θυμίσετε τι είχε συμβεί τότε;

Στις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη