Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cefosr0500008.jpg
[Gerasimos Domenikos/FOSPHOTOS]

Το κόστος της υπηρεσίας στην πατρίδα

Τα έξοδα ενός στρατιώτη αναλαμβάνονται αποκλειστικά από το κράτος, στο οποίο «ανήκει» στη διάρκεια της θητείας του. Σωστό; Λάθος, αφού με βάση το ρεπορτάζ η οικογένεια ενός φαντάρου δαπανά 300 με 400 ευρώ για κάθε μήνα από τους εννέα ή δώδεκα που θα υπηρετήσει. Συνολικά, η θητεία κοστίζει όσο μισό μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.
[Gerasimos Domenikos/FOSPHOTOS]

«Ας πούμε πως ξεκινάς με ένα στάνταρ έξοδο, το οποίο κυμαίνεται ανάμεσα στα 100-150 ευρώ, αναλόγως βέβαια τον καθένα. Το ποσό δεν είναι σοβαρό σε σχέση με τα χρήματα που θα χρειαστείς τους επόμενους μήνες».

Ο Χρήστος είναι 27 χρονών, γέννημα-θρέμμα Αθηναίος. Oλοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία πριν από μερικούς μήνες, στη Ρόδο. Όταν παρουσιάστηκε χρειάστηκε να αφήσει την έως τότε εργασία του. Προς το παρόν απασχολείται σε ένα κατάστημα εστίασης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει και πάλι κάτι στον τομέα ειδίκευσής του.

Παράλληλα, σκοπός του είναι να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη. Πρέπει να «ρεφάρει», όπως λέει, αυτά που ξόδεψε κατά τη διάρκεια της εννιάμηνης θητείας του, περίπου 4.000 ευρώ.

Ένα ποσό διόλου αμελητέο, αφού είναι διπλάσιο από τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού του στην Ολλανδία.

Το καλωσόρισμα με τα πρώτα έξοδα

«Για εμάς τους Αθηναίους, σίγουρα κατά 95% η στρατιωτική εμπειρία ξεκινά από το Μοναστηράκι», λέει ο Θωμάς, ένας άλλος φαντάρος που σήμερα υπηρετεί στον Πύργο.

Λίγες ημέρες προτού παρουσιαστεί, ακολουθώντας τις συμβουλές φίλων που είχαν υπηρετήσει νωρίτερα και όσα διάβασε στα δεκάδες σχετικά άρθρα και συζητήσεις στα fora του Διαδικτύου, ο Θωμάς έκανε την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη