Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-brexonomics.jpg

Γιατί το Brexit δεν συμφέρει την Ελλάδα

Μετριοπαθής ή ακραίος, ο βρετανικός ευρωσκεπτικισμός στρέφεται πολιτικά εναντίον της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα του, το Brexit, ακόμη και στην ηπιότερη εκδοχή του, θα ζημιώσει οικονομικά τη χώρα μας.

Με το Brexit τα ετήσια έσοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθούν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, με αντίκτυπο στα κονδύλια για όλες τις χώρες της ΕΕ, κυρίως δε, αυτές που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Οι οικονομικές συνέπειες του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έσοδα και έξοδα, και κάθε χρόνο καταρτίζει τον προϋπολογισμό της, ο οποίος εντάσσεται σε έναν ευρύτερο επταετή σχεδιασμό, το «Πολυετές Δημόσιο Πλαίσιο».

Αντλεί το 74% των εσόδων της από τις συνεισφορές των μελών της, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε χώρας και το υπόλοιπο 26% προέρχεται από τους δασμούς που επιβάλει στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες εκτός Ένωσης. Όταν δηλαδή η Ελλάδα εισάγει ένα προϊόν, π.χ. από την Ιαπωνία, επιβάλλεται ένας δασμός, τον οποίο στη συνέχεια αποδίδουμε στην ΕΕ, κρατώντας για λογαριασμό μας το 20%. Μία αντίστοιχη, αλλά πιο πολύπλοκη, απόδοση ισχύει και με τον ευρωπαϊκό ΦΠΑ.

Το 2017 η ΕΕ θα ξοδέψει περίπου 157 δισεκατομμύρια για τις ανάγκες των 28 μελών της. Τα χρήματα αυτά πάνε στην αγροτική πολιτική, έργα υποδομής στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες, προγράμματα σπουδών όπως το Erasmus, και πολλά άλλα.

Image
screen_shot.jpg

Οι 28 χώρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εκείνες που πληρώνουν στην Ένωση περισσότερα απ’ όσα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη