Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κατηγορία:
Κείμενο:
tabitha.jpg

“Αμόλυντες νύφες” στην Ελλάδα του 21ου αιώνα

Τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των θρησκευτικών ιδρυμάτων παιδικής προστασίας; Η ανυπαρξία κανόνων από το κράτος οδηγεί σε καταστάσεις που θυμίζουν προηγούμενους αιώνες και προκάλεσε την παρέμβαση του Συνηγόρου του Παιδιού. Το inside story παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τη ματιά της Μαρίας Λούκα.

«Η μητέρα μου εγκαταλείφθηκε σε μικρή ηλικία από τη δική της μητέρα και μεγάλωσε στο ίδρυμα. Λίγο αφού ενηλικιώθηκε, την ενημέρωσαν ότι είχε βρεθεί ένας γαμπρός γι’ αυτήν. Παντρεύτηκαν. Σε μας δεν μίλαγε ποτέ για την εμπειρία της εκεί μέσα. Μετά, με τη σειρά της πήγαινε στο ίδρυμα, ως εθελόντρια πλέον, για να βοηθήσει τα νεότερα κορίτσια. Το αντιλαμβανόταν σαν κάποιου είδους αδιαπραγμάτευτη και βαθιά εσωτερική υποχρέωση».

Η ιστορία αυτής της γυναίκας, θολή και ανείπωτη στο μεγαλύτερο μέρος της, έτσι όπως αναδιατυπώθηκε από τα χείλη των παιδιών της, διαγράφει τη σχεδόν πανομοιότυπη κυκλική διαδρομή που διένυσαν δεκάδες κορίτσια, τα οποία μεγάλωσαν σε ορισμένα από τα θρησκευτικά ιδρύματα παιδικής φιλοξενίας της χώρας. Έζησαν εκεί πρώτα ως τρόφιμοι και στη συνέχεια ως εθελόντριες. Θα μπορούσαν να ήταν οι σύγχρονες ηρωίδες του Στίβεν Κινγκ, που φοβήθηκαν τη δική τους “τελευταία έξοδο”, την πραγματική και συμβολική τους απόδραση από το ιδρυματικό πλαίσιο. Ταυτίστηκαν σε τέτοιο βαθμό μαζί του, που οριοθέτησαν την ύπαρξή τους στα αόρατα συρματοπλέγματα του.

Ιδρύματα με υποκειμενικές προδιαγραφές

Η χώρα μας κάθε άλλο παρά μπορεί να παινεύεται για τις γρήγορες και απλουστευμένες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη