Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
llifeinsce.jpg

Οι ασφαλιστικές κινδυνεύουν από την υπερβολική προνοητικότητα που έδειξαν

Θύματα της υπερπροσπάθειας που κατέβαλαν για να λάβουν τα νέα –πιο αυστηρά– πιστοποιητικά φερεγγυότητας κινδυνεύουν να πέσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Ζωής, ιδιαίτερα αν συνεχισθεί για μερικά ακόμη χρόνια το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων. Ποιες εταιρείες κινδυνεύουν και ποιες πήγαν κόντρα στο ρεύμα;

Oι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, τη διετία 2015-16 “καθάρισαν” τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια από ελληνικό και νοτιοευρωπαϊκό ρίσκο.

Πούλησαν δηλαδή ελληνικά κρατικά ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μετοχές και άλλα εγχώρια assets. Το ίδιο έπραξαν, αν και σε μικρότερη έκταση, για τις θέσεις που είχαν σε ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα.

Αιτία, εκτός από την οξυμένη αβεβαιότητα για την Ελλάδα, ήταν το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις ασφαλιστικές «Φερεγγυότητα ΙΙ» (Solvency II), που φτιάχτηκε για να προστατεύει τους ασφαλισμένους και είναι σε ισχύ από την 1.1.2016.

Πως λειτουργεί το Πλαίσιο Φερεγγυότητα ΙΙ

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ευρωζώνη πρέπει σε κάθε χρονική στιγμή να είναι σε θέση να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελείται από υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους τους.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών είναι ότι δεν αποτελούν ένα εκ των προτέρων γνωστό μέγεθος, καθώς το ύψος τους εξαρτάται από το πότε και πώς θα επέλθει η ζημιά για την ασφαλιστική, ή αλλιώς το γεγονός που επιφέρει ασφαλιστική κάλυψη για τον πελάτη.

Για να μπορεί να θεωρηθεί ότι μια ασφαλιστική είναι σε θέση να εκπληρώνει τις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη