Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
cefaliroskeleton.jpg
Σκελετός ατόμου (μπρούμυτα) από το νεκροταφείο του Φαλήρου, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

Τα κόκαλα που κρύβουν αρχαία μυστικά

Όλα όσα δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Αυτά θέλουν να μάθουν οι βιοαρχαιολόγοι, που “διαβάζουν” το χώμα από τις ανασκαφές, τα κόκαλα ανθρώπων και ζώων, τις τροφές και ό,τι άλλο μπορεί να μπει κάτω από ένα μικροσκόπιο και να τους δώσει πληροφορίες γι' αυτούς που έζησαν πριν από εμάς. Γιατί το κέντρο της αρχαιολογίας δεν είναι πια τα μεγάλα μνημεία, αλλά ο άνθρωπος.
Σκελετός ατόμου (μπρούμυτα) από το νεκροταφείο του Φαλήρου, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

Φάληρο, 8ος-4ος π.Χ. αιώνας. Ένα εκτεταμένο νεκροταφείο για όλες τις κοινωνικές τάξεις (στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος). Τμήμα του αποκαλύπτεται αρχικά το 1911 και ακολούθως το 2012-2016.

Και στις δύο περιπτώσεις προκαλεί αίσθηση: σκελετοί αλυσοδεμένοι, με σοβαρές θλάσεις στα οστά, που βρήκαν βίαιο ή και βασανιστικό θάνατο (γι' αυτό και αποκαλούνται «βιαιοθάνατοι»), ανάμεσα στους ταφέντες.

Ένα ιατροδικαστικό εργαστήριο για αρχαίους

Έξω το θερμόμετρο έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, αλλά η ατμόσφαιρα στο Εργαστήριο Αρχαιολογικών Ερευνών «Malcolm H. Wiener» της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, με τις νέες διώροφες εγκαταστάσεις και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστη.

Image
76668winnerlabdoor.jpg
Η είσοδος του εργαστηρίου αρχαιολογικών ερευνών «Malcolm H. Wiener».

Ευχάριστη; Ίσως ακούγεται παράξενα η λέξη για έναν χώρο κατειλημμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του από οστά. Ανθρώπινα κυρίως. Αλλού κρανία ή μόνο γνάθοι, αλλού οστά του κορμού, αλλού των άκρων· τα περισσότερα, φυσικά, απροσδιόριστα, τουλάχιστον για κάποιον με ελάχιστη εξοικείωση στο θέμα.

Image
76803crushedsculls.jpg
Συντήρηση σκελετικών καταλοίπων.

Ο εξειδικευμένος εξοπλισμός του εργαστηρίου, που το καθιστά σημαντικό επιστημονικό κέντρο με εμβέλεια που εκτείνεται πέραν της ελληνικής επικράτειας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη